GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će se još mjesecima zadržati na dvoznamenkastim razinama

Inflacija će se još mjesecima zadržati na dvoznamenkastim razinama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2022 / 09:49
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema ovoga tjedna objavljenim podacima DZS-a, godišnja stopa inflacije dosegnula je nove najviše zabilježene razine.

Indeks potrošačkih cijena tako je u listopadu iznosio 13,2% što je nadmašilo naša očekivanja. Godišnja stopa rasta nastavila je i šesti mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku.

Na mjesečnoj razini, uz rast cijena Odjeće i obuće za 6,9%, Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,8%, Hrane i bezalkoholnih pića za 1,0%, cijene su u prosjeku, u odnosu na rujan bile više za 1,3%. Jedina kategorija koja je zabilježila mjesečni pad cijena, i tako ublažila i snažniji rast, je pad cijena u skupini Rekreacija i kultura, za 0,8%. Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju, i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,7%), Restorana i hotela (+17,8%), Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16,1%), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,8%), te Prijevoza (+11,5%).

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,3%, a cijene usluga 7,2% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u listopadu bile više za 8,5% godišnje.

Posljedično, i kumulativan rast, u prvih deset mjeseci, dosegnuo je dvoznamenkaste vrijednosti, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je 10,2% u odnosu na isto razdoblje lani.

I u zadnjim mjesecima ove godine kao i u prvom tromjesečju 2023., godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. ostajemo pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6%. Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%. U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2023.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE