GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija je već tu, ali umjerena

Inflacija je već tu, ali umjerena
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 07:45
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u lipnju nastavak pozitivnih stopa rasta. Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, prosječna godišnja stopa inflacije blago je usporila na 2,0%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do lipnja u odnosu na isto razdoblje 2020. potrošačke cijene su u prosjeku bile više 1,2%.

Promatrano prema skupinama i namjeni potrošnje na mjesečnoj razini, najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj imale su cijene Prijevoza (za 0,12%), a najveći doprinos padu indeksa imale su cijene Odjeće i obuće (za -0,26%).

Na godišnjoj razini, najveći generator rasta bile su cijene Prijevoza koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od 13,3%, a u svibnju su zabilježile godišnji rast od 9%. Pri tome, unutar kategorije Prijevoza najveći rast bilježe Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (+19,3%) što je i očekivano obzirom na oporavak i rast cijena nafte na inozemnim tržištima. Slijede Alkoholna pića i duhan (+5,8% godišnje) te Rekreacija i kultura (1,5%) i Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,6%).

Cijene dobara i usluga bez energije u lipnju su u odnosu na lipanj 2020. bile više za 0,9%, dok je kod prosječnih cijena bez energije i hrane zabilježen rast od 1,2%. Potrošačke cijene dobara u strukturi sudjeluju s ukupno 74,8%, a na godišnjoj razini tijekom lipnja zabilježile su rast od 2,1%, dok su s druge strane cijene usluga zabilježile godišnji rast od 1,7%.

Rast inflacije potrošačkih cijena prema sadašnjim očekivanjima privremenog je karaktera i zasigurno će biti izraženiji u drugoj polovici 2021. godine nakon čega bi trebalo uslijediti usporavanje rasta. Naime, poremećaji u lancima opskrbe trebali bi biti prisutni narednih tromjesečja, ali ne i godina, a i prelijevanje s proizvođačkih cijena na potrošačke ne događa se jednoznačno i u punom intenzitetu. Ono je s određenim vremenskim odmakom neizbježno, a u trenutnim uvjetima ponovnog otvaranja gospodarstva diljem Europe i povratka potražnje olakšano.

Prosječna stopa inflacije za Hrvatsku u 2021. prema našim očekivanjima iznosit će 1,8%. Rast cijena oko 2% smatra se umjerenim rastom cijena, a on je uslijedio nakon dugogodišnjeg razdoblja potisnute inflacije (2015.-2020. – prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je svega 0,3%). Kako su uzroci inflacije, barem prema sadašnjim očekivanjima privremenog karaktera, očekujemo da će u 2022. godini dinamika rasta cijena blago usporiti, ali zadržati oko ili blago iznad 1,5%. Bit će to posljedica rasta gospodarstva, jačanja domaće i inozemne potražnje te konvergencije pojedinih cijena prema europskom prosjeku.7

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, energija, hrana, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE