GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija pala i u Sloveniji

Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:48
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena iznosio je 0,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U obje usporedbe na inflaciju su najviše utjecale cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u godinu dana porasle za gotovo petinu.

U godinu dana robe su u prosjeku poskupjele za 11,1 posto, a cijene usluga za 7,9 posto. Roba dnevne potrošnje skuplja je za 13,5 posto, trajna roba za 7,9 posto, a polutrajna roba za 4,8 posto.

Ukupnom rastu cijena na godišnjoj razini najviše su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića. One su od lanjskog siječnja porasle za 19,3 posto, objavio je statistički ured.

Tijekom godine usluge i proizvodi iz skupine rekreacija i kultura poskupjeli su za 10,1 posto, oprema za stanovanje i kućanstvo i tekuće održavanje stanova za 12,3 posto, kruta goriva za 97,5 posto, a usluge restorana i hotela za 12,1 posto.

Od lanjskog prosinca cijene hrane i bezalkoholnih pića poskupjele su za 2,1 posto. Cijene alkoholnih pića i duhana skočile su za 3,9 posto, a ugostiteljske i hotelske usluge za 2,3 posto.

Mjesečnoj stopi inflacije pridonijele su još više cijene toplinske energije (za 6,8 posto), turističkih aranžmana (za 4,2 posto), namještaja i pokućstva (za 2,1 posto), medicinskih proizvoda, pribora i opreme (za 2,0 posto). ), novi automobili (za 2,0 posto) te razna dobra i usluge (za 0,9 posto).

Na početku sezonskih sniženja odjeća i obuća pojeftinili su za 8,8 posto, ublaživši tako prosječni mjesečni rast cijena. U prvom mjesecu ove godine pale su i cijene naftnih derivata, tekuća goriva pojeftinila su za 10,5 posto, a goriva i maziva za osobna vozila za 7,6 posto. Smanjenju mjesečne inflacije pridonijela su još jeftinija kruta goriva (za 5,4 posto) i ambulantne usluge (za 3,7 posto).

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu u EU, u siječnju je iznosio 9,9 posto. Prema tim izračunima, cijene su u Sloveniji na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto.

Mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, cijene roba u prosjeku su na godišnjoj razini više za 11,0 posto, a cijene usluga za 7,6 posto. Roba široke potrošnje bila je skuplja za 13,9 posto nego lani u siječnju, trajna roba za 6,1 posto, a polutrajna roba za 4,9 posto.

U prosincu je ta europski usporediva inflacija u Sloveniji iznosila 10,8 posto.

Tagovi: inflacija u Sloveniji, inflacija, slovenska ekonomija, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE