GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 11:15
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.

Uz mjesečni rast od 0,1% prosječna godišnja stopa inflacije zadržala se na travanjskih 2,1%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do svibnja u odnosu na isto razdoblje 2020. potrošačke cijene su u prosjeku bile više 1,1%.

Promatrano prema skupinama i namjeni potrošnje na mjesečnoj razini, najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini imale su cijene Prijevoza (za 0,09%), a najveći doprinos padu indeksa imale su cijene Odjeće i obuće (za -0,02%).

Na godišnjoj razini, najveći generator rasta bile su cijene Prijevoza koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od 13,3%, a u svibnju su zabilježile godišnji rast od 11,4%. Pri tome, unutar kategorije Prijevoza najveći rast bilježe Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (+26,2%) što je i očekivano obzirom na oporavak i rast cijena nafte na inozemnim tržištima. Slijede Alkoholna pića i duhan (+5,9% godišnje) te Rekreacija i kultura (1,9%) i Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,6%). S druge strane, ublažavanju rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini pridonio je ponajprije negativan doprinos u kategoriji Hrana i bezalkoholna pića (-0,7%) te Odjeća i obuća (-1,6%).

Cijene dobara i usluga bez energije u svibnju su u odnosu na svibanj 2020. bile više za 0,6%, dok je kod prosječnih cijena bez energije i hrane zabilježen rast od 1,2%. Potrošačke cijene dobara u strukturi sudjeluju s ukupno 74,8%, a na godišnjoj razini tijekom travnja zabilježile su rast od 2,2%, dok su s druge strane cijene usluga zabilježile godišnji rast od 1,7%.

Pogledamo li indekse potrošačkih cijena koji su u svibnju označeni kao „nisko pouzdani“ (broj imputiranih cijena veći od 50%) zbog COVID-19, udio imputiranih cijena predstavlja 0,8% strukture indeksa potrošačkih cijena te 0,7% imputiranih cijena u ukupnom broju cijena. Pri tome, udio pondera od 81,2% u imputiranom indeksu najizraženiji je kod kategorije Paket-aranžmani.

Ovakva kretanja u skladu su s našim očekivanjima, a izraženiji inflatorni pritisci privremenog su karaktera. Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnjih mjeseci, rezultat je to većih cijena energije te rastuću domaću i inozemnu potražnju (turizam), ali i činjenicu da poremećaji na strani ponude na globalnim robnim tržištima na uspijevaju odgovoriti na nagli oporavak potražnje pa se dio globalnih kretanja prelijeva i na hrvatsko tržište. Potrošačka inflacija treba bi dosegnuti svoj vrhunac tijekom ljetnih mjeseci nakon čega bi godišnje stope rasta trebale blago usporiti te će inflacija i dalje ostati umjerena. Prosječni rast potrošačkih cijena prema našim očekivanjima i u nastavku godine ostat će na razinama oko i iznad 2% što predmnijeva prosječnu stopu inflacije od 1,8% za 2021.

Jačanje inflatornih pritisaka prisutno je diljem EU-a, a procjena prosječne inflacije za euro područje od 1,6% u ovoj godini odražava slične trendove te potvrđuje usklađenost ciklusa Hrvatske s EU.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, energija, hrana, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE