GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u BiH stagnira na 2 posto

Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2024 / 07:56
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva odsto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na mart, u aprilu su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima (+0,7 odsto), dok su zdravstvo, odjeća i obuća te rekreacija i kultura poskupjeli za po 0,5 odsto. Manji rast cijena zabilježen je za prevoz, hranu i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan, komunikacije i ostala dobra i usluge. Neznatno je pojeftinio namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (-0,7 odsto) te stanovanje i režijski izdaci (-0,5 odsto).

Godišnji rast nivoa cijena podstiče poskupljenje usluga i proizvoda u restoranima i hotelima za 8,8 odsto te ostalih dobara i usluga za 5,7 odsto. Rasle su i cijene u odjeljku rekreacije i kulture za 4,5 odsto, kao i alkoholna pića i duhan za 3,9 odsto.

U prva četiri mjeseca 2024. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine inflacija iznosi 2,0 posto.

Centralna banka BIH je u nedavnim projekcijama navela da očekuje u 2024. godini inflaciju od 2,6%, što je za 0,3 procentni poen niže u odnosu na krug srednjoročnih projekcija iz novembra 2023. godine. Ova institucija očekuje očekuje nastavak postepenog slabljenja inflatornih pritisaka.

Tagovi: INFLACIJA, CIJENE, HRANA, ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE