GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU prekoračila 10 posto u kolovozu

Inflacija u EU prekoračila 10 posto u kolovozu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 14:40
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u EU u kolovozu je premašila 10 posto i na novim je rekordnim razinama, a u Hrvatskoj je iznad prosjeka Unije i eurozone, u okruženju kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u kolovozu je bila dvoznamenkasta, dosegnuvši u prosjeku 10,1 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća.

U srpnju iznosila je 9,8 posto.

U eurozoni godišnja stopa inflacije u kolovozu je uvećana za 0,2 postotna boda, na 9,1 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj. Time je potvrđena procjena s kraja kolovoza.

U istom mjesecu lani potrošačke su cijene na godišnjoj razini u 27-članoj Uniji bile više za 3,2 posto, a u 19-članoj eurozoni za tri posto.

Rekordne godišnje stope inflacije ponajprije su rezultat nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, za 38,6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju tablice europskog statističkog ureda.

Snažno su ponovno porasle i cijene u kategoriji hrane, alkohola i duhana, za 10,6 posto u odnosu na kolovoz lani.

Na mjesečnoj razini inflacija je u EU iznosila 0,7 posto, a u eurozoni 0,6 posto.

Skok na Baltiku

Ukupno 15 zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku, bilježilo je u kolovozu dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, pokazalo je izvješće.

Najviše su i u kolovozu porasle potrošače cijene na Baltiku, za 25,2 posto u Estoniji, za 21,4 posto u Latviji i za 21,1 posto u Litvi.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, inflacija potrošačkih cijena iznosila je u kolovozu 8,8 posto.

Blizu je i Italija, treće po veličini gospodarstvo i također važan trgovinski partner RH, s inflacijom od 9,1 posto, na razini prosjeka eurozone.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u kolovozu iznosila 12,6 posto, nadomak rekordnih 12,7 posto, dosegnutih u srpnju. U kolovozu prošle godine iznosila je 3,1 posto.

Najbliže su Hrvatskoj bile Rumunjska, s godišnjom stopom inflacije od 13,3 posto, i Slovenija, također važan hrvatski trgovinski partner, gdje je dosegnula 11,5 posto.

Daleko najslabiji rast potrošačkih cijena u kolovozu ponovo je bilježila Francuska, od 6,6 posto. Slijede Malta i Finska s rastom potrošačkih cijena od sedam i 7,9 posto.

U usporedbi sa srpnjem godišnja stopa inflacije bila je viša u 15 zemalja članica EU-a, dok je u ostatku Unije smanjena, navodi se u priopćenju.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
REJTING
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s "BB-" na "BB" zbog iskazane gospodarske otpornosti koja podupire proračunske rezultate uz stabilne izglede, priopćeno je u nedjelju iz Grada Zagreba.
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ANALITIČARI
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ZAGREB - Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, ocijenio je za Hinu ekonomski analitičar Damir Novotny.
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
RADNA SNAGA
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
ZAGREB - U Hrvatskoj je ovo ljeto u klasičnom radnom odnosu bilo 25 tisuća zaposlenih starijih od 65 godina. Osim te skupine radnika koji su nastavili raditi i nakon što su stekli formalne uvjete za mirovinu, na pola radnog vremena bilo je zaposleno i oko 23 tisuće umirovljenika, piše u petak Večernji list.
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
INFLACIJA
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
BERLIN - Cijene u Njemačkoj vrtoglavo rastu, baš kao i prije pola stoljeća. Gdje su paralele između današnjih poskupljenja i inflacije u sedamdesetim godinama? Što je sada drugačije?
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
PESIMIZAM
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
ZAGREB - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE