GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU stabilna u travnju

Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 14:59
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, u travnju je iznosila 2,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,6 posto, nakon što su u ožujku bile uvećane 0,7 posto, pokazuju tablice europskog statističkog ureda.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena HICP-om, u travnju je iznosila 2,4 posto, kao i u ožujku, u skladu s prvom procjenom Eurostata, objavljenom krajem travnja.

Najviše su u travnju na godišnjoj razini u dvadeseteročlanoj eurozoni poskupjele usluge, za 3,7 posto, nakon 4-postotnog rasta cijena u ožujku.

Svježa hrana poskupjela je za 1,2 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, nakon što je u ožujku bila jeftinija po prvi put od lipnja 2021. godine, i to za 0,5 posto.

Cijene energije pale su i u travnju, za 0,6 posto, ali osjetno blaže nego u ožujku kada su bile niže za 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Na mjesečnoj razini, u 20-članom gospodarstvu potrošačke su cijene u travnju porasle za 0,6 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u ožujku.

U prošlogodišnjem travnju, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je sedam posto, a na razini EU-a u cjelini dosezala je 8,1 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Rumunjska s najvišom inflacijom

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u travnju je imala Rumunjska, i to u visini 6,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Slijedi Belgija, s rastom potrošačkih cijena od 4,9 posto na godišnjoj razini.

U stopu ju prati Hrvatska, s cijenama prema HICP-u višim za 4,7 posto u odnosu na travanj 2023., kad je godišnja stopa inflacije dosezala 8,9 posto. U ožujku cijene su uvećane za 4,9 posto prema istom razdoblju lani.

Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u Hrvatskoj, prema HICP-u, u travnju porasle za jedan posto, nakon što su u ožujku bile više za 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije.

U travnju je najblaži rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, prema HICP-u, imala Litva, od 0,4 posto, a slijede Danska i Finska, s rastom cijena od 0,5 odnosno 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini, daleko najviše su porasle cijene na Malti, za 2,8 posto, a slijedi Cipar, s rastom od 1,4 posto.

Deflaciju na mjesečnoj razini u travnju su bilježile samo Belgija i Bugarska, s padom cijena od 0,3 odnosno 0,1 posto u odnosu na ožujak, pokazuju tablice Eurostata.

Tagovi: inflacija, cijene, eurozona
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE