GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto

Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.

U svibnju stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 8,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najviše su u lipnju porasle cijene energije, za 41,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, još snažnije nego u svibnju kada su uvećane 39,1 posto.

Dvoznamenkasti rast bilježile su i cijene svježe hrane, koje su u lipnju bile više za 11,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju uvećane su devet posto.

Kada se isključe cijene energije i hrane, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u lipnju 4,6 posto.

Među zemljama eurozone najsnažniji rast cijena bilježile su i u lipnju baltičke zemlje, pokazuje Eurostatovo izvješće. Najviše su porasle cijene u Estoniji, za 22 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. U Litvi porasle su 20,5 posto, a u Estoniji 19 posto.

Dvoznamenkastu stopu inflacije bilježile su i Slovačka, Grčka, Slovenija, Belgija, Luksemburg i Španjolska.

U svibnju dvoznamenkasti rast cijena zabilježen je samo u baltičkim zemljama, Slovačkoj i Nizozemskoj.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE