GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni u srpnju ubrzala na rekordnih 8,9 posto

Inflacija u eurozoni u srpnju ubrzala na rekordnih 8,9 posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 20:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Inflacija u eurozoni u srpnju je naglo ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 8,9 posto, poduprta kontinuiranim rastom cijena energije i hrane, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Rast potrošačkih cijena u 19 zemalja eurozone, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je na godišnjoj razini snažno ubrzao, na 8,9 posto, s 8,6 posto u lipnju, pokazuje prva procjena europskog statističkog ureda.

Glavni razlog snažnog ubrzanja i dalje je skok cijena energije, poduprt ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju te neizvjesnostima u vezi opskrbe plinom.

Cijene energije u mjesecu na izmaku u eurozoni su tako bile za 39,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 42-postotnog rasta u lipnju.

Izrazito i dalje rastu cijene hrane, pa su tako u srpnju bile za 11 posto više nego u istom razdoblju lani, a u gotovo istom su postotku uvećane i mjesec dana ranije, pokazuje prve procjene Eurostata.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, godišnja inflacija ubrzala je na pet posto u srpnju, sa 4,6 posto u mjesecu ranije.

Baltičke zemlje s inflacijom iznad 20 posto

Najviše godišnje stope inflacije u srpnju su bilježile baltičke zemlje, a najvišu je ponovno imala Estonija, od 22,7 posto. U Latviji i Litvi dosežu 21 odnosno 20,8 posto.

Polovina zemalja u eurozoni ima dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, a u rasponu od 10 do 20 posto najvišu bilježi Slovačka, od 12,8 posto.

Blizu su i Slovenija, Nizozemska i Grčka, s inflacijom od oko 11,6 posto.

Inflaciju nižu od 10 posto imaju Irska, od 9,6 posto i Portugal, od 9,4 posto. Slijede Luksemburg i Austrija, s rastom potrošačkih cijena od 9,3 posto na godišnjoj razini.

Njemačka i Italija, prvo i treće po veličini gospodarstvo i važni hrvatski trgovinski partneri, bilježe inflaciju od 8,5 odnosno 8,4 posto, pokazuju prve procjene.

Najnižu pak inflaciju ima Malta, od 6,5 posto, pokazuju najnovije tablice Eurostata.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE