GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni u travnju najviša u dvije godine

Inflacija u eurozoni u travnju najviša u dvije godine
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Rast potrošačkih cijena u eurozoni ubrzao je u travnju, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine, potaknut snažnim poskupljenjem energenata, pokazale su u petak procjene europskog statističkog ureda.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u travnju je ubrzala na 1,6 posto, najvišu razinu od travnja 2019. godine. U ožujku iznosila je 1,3 posto.

Najviše su u mjesecu na izmaku poskupjeli energenti, za 10,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U ožujku njihove su cijene porasle 4,3 posto.

Rast cijena hrane, pića i duhanskih proizvoda oslabio je na 0,7 posto, odražavajući pad cijena svježe hrane, za 0,4 posto, nakon više od godinu dana poskupljenja.

Među zemljama članicama eurozone najveću godišnju stopu inflacije bilježio je Luksemburg, od 3,3 posto. Slijede Litva i Slovenija, s rastom potrošačkih cijena od 2,4 i 2,2 posto.

Najslabije su rasle cijene na Malti, svega 0,1 posto u usporedbi s prošlogodišnjim travnjem.

Pad cijena bilježili su Grčka i Portugal, za 0,8 odnosno 0,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: inflacija, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE