GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj blago popustila u studenome

Inflacija u Njemačkoj blago popustila u studenome
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 18:05
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su bile za 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, procijenio je Destatis.

To znači da je rast cijena blago usporio u usporedbi s listopadom kada su bile veće za 10,4 posto nego u istom lanjskom mjesecu.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u studenome bile niže za 0,5 posto, procjenjuju statističari.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama u EU pokazuje rast cijena na godišnjoj razini za 11,3 posto u studenome, nakon 11,6-postotnog skoka u listopadu, najvišeg otkada Destatis objavljuje podatke.

U odnosu na listopad HICP pokazuje stagnaciju cijena.

"Od početka rata u Ukrajini zamjetno su porasle u prvom redu cijene energije i hrane i u značajnoj mjeri utječu na inflaciju", navodi se u priopćenju statističkog ureda.

U studenome rast cijena energije usporio je na 38,4 posto, nakon 43-postotnog skoka u listopadu, izračunao je Destatis. Hrana je pak bila skuplja za 21 posto nego u studenome 2021., nakon 20-postotnog poskupljenja u prošlom mjesecu.

Povjerenje potrošača stabiliziralo se zahvaljujući najavljenoj jednokratnoj pomoć kućanstvima za plaćanje računa za električnu energiju u prosincu i planiranom ograničenju cijena plina i struje, pokazalo je krajem prošlog tjedna izvješće instituta GfK.

Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je pak prošli tjedan da će inflacija u Njemačkoj vjerojatno ostati visoka i iduće godine, procijenivši da će „vjerojatno” u prosjeku iznositi oko sedam posto.

Tagovi: Inflacija u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE