GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj na najvišoj razini u više od 27 godina

Inflacija u Njemačkoj na najvišoj razini u više od 27 godina
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 10:50
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u srpnju najsnažnije u više od 27 godina, izvijestio je Destatis, ukazujući na poskupljenje energenata i nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je zbog pandemije privremeno snižena stopa PDV-a.

Cijene su u prošlom mjesecu poskočile 3,8 posto u usporedbi sa srpnjem 2020., što je njihov najveći rast od kraja 1993., objavio je u srijedu statistički ured.

U lipnju uvećane su 2,3 posto.

Zbog privremenog sniženja stope PDV-a cijene su u prošlogodišnjem srpnju naglo pale, što je u ovoj godini, nakon opetovanog podizanja poreza na dodanu vrijednost, rezultiralo poskupljenjem brojnih dobara i usluga a time i višom stopom inflacije, tumači Eurostat.

"Snažan efekt niske poredbene osnovice u srpnju 2021. bio je očekivan budući da je usmjeravanje poreznih olakšica na potrošačice i potrošače prije godinu dana bilo spustilo cijene brojnih dobara", navodi statistički ured u izvješću.

Dodatni je faktor u skoku inflacije u prošlom mjesecu bilo poskupljenje ponajprije energenata, istaknuo je šef Destatisova odjela za potrošačke cijene Christoph-Martin Mai.

U takvim je uvjetima najviše u srpnju poskupio prijevoz, za 9,8 posto, a slijede odjeća i obuća, čije su cijene porasle pet posto.

Znatno je poskupjela i hrana, za 4,3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energije, inflacija je iznosila 2,9 posto. Isključi li se energija i hrana, iznosila je 2,7 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u srpnju porasle 0,9 posto.

Mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe inflacije u zemljama EU-a, cijene su u Njemačkoj u srpnju porasle 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U usporedbi s lipnjem uvećane su 0,5 posto.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, rast cijena, cijene
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE