GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.

Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 18:42
Autor: SEEbiz
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj je početkom godine znatno usporila. Potrošačke cijene u siječnju su bile 2,9 posto više nego u istom mjesecu lani, objavio je u petak Državni zavod za statistiku.

Nakon prosinačkih 3,7 posto, stopa inflacije najniža je od lipnja 2021., kada je iznosila 2,4 posto. Institut iz Wiesbadena potvrdio je preliminarne podatke.

Troškovi energije u siječnju su bili 2,8 posto manji nego godinu ranije, unatoč povećanju eko-poreza na ugljični dioksid.

Hrana je poskupila za 3,8 posto, iako se rast cijena na ovom području nastavio usporavati.

Ukupno su cijene od prosinca do siječnja porasle za 0,2 posto.

Ekonomisti očekuju daljnji pad stope inflacije tijekom godine. Međutim, tempo bi se ipak mogao usporiti.

Negativni čimbenici su povećanje poreza na CO2, s 30 na 45 eura po toni, te vraćanje redovne stope PDV-a u restoranima početkom godine.

Vlada je prethodno snizila PDV kako bi pomogla ugostiteljima zbog pandemije.

Bitka protiv inflacije još nije dobivena, upozorio je nedavno Jörg Krämer, glavni ekonomist Commerzbank.

Inflacija je prošle godine snažno opteretila Nijemce.

S 5,9 posto, prosječna godišnja stopa bila je niža od 6,9 posto u 2022. Međutim, to je još uvijek bila druga najviša godišnja stopa od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022., posebno su porasle cijene električne energije i hrane, što je potaknulo ukupnu inflaciju.

Tagovi: INFLACIJA, Njemačka, hrana, energenti, energija
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE