GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj popustila u lipnju

Inflacija u Njemačkoj popustila u lipnju
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 13:08
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj blago je popustila u lipnju, spustivši se s rekordne svibanjske razine, pokazali su u srijedu najnoviji podaci statističkog ureda.

Rast potrošačkih cijena u lipnju je tako na godišnjoj razini usporio na 7,6 posto, sa 7,9 posto u svibnju, u skladu s preliminarnom procjenom statističkog ureda od 29. lipnja.

Inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) također je usporila, kao što je pokazivala preliminarna procjena, s 8,7 na 8,2 posto, objavio je Destatis.

Ukupnu inflaciju u najvećem gospodarstvu eurozone i dalje najviše potiču visoke cijene energenata, koje su u lipnju bile više za 38 posto nego lani. Njihov rast blago je usporio u usporedbi sa svibnjem zahvaljujući sniženim trošarinama.

Usporio je i rast cijena javnog prijevoza, na 8,3 posto, zahvaljujući uvođenju mjesečne karte za devet eura u ljetnim mjesecima, dok je cijena energije za kućanstva .

Cijene hrane porasle su pak u lipnju nadprosječnom dinamikom, od 12,7 posto na godišnjoj razini, nakon 11,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Ukupno gledano, potrošačke cijene dobara, uključujući energetske proizvode i hranu, bile su veće za 14 posto nego lani, a cijene usluga za 2,1 posto.

Promatrano na mjesečnoj razini, rast potrošačkih cijena znatno je usporio u lipnju, na 0,1 posto, nakon 0,9-postotnog skok u svibnju, pokazuju podaci Destatisa, u skladu s preliminarnom procjenom.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazao je pak blagi pad cijena na mjesečnoj razini, za 0,1 posto. U svibnju bile su porasle za 1,1 posto.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Destatis
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE