GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto

Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
WIESBADEN - Godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome je premašila pet posto, prvi puta u nekih 29 godina, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su za 5,2 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis u prvoj procjeni.

U listopadu porasle su 4,5 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi u EU kako bi se omogućila usporedba među zemljama pokazuje rast cijena za 6,0 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni.

U usporedbi s listopadom potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su pak kliznule za 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Glavni je pokretač inflacije posljednjih mjeseci nagli rast cijena energenata u uvjetima oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Računi kućanstava za potrošnju energije u studenome su tako bili viši za 22,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju preliminarni podaci.

Skok inflacije u Destatisu pripisuju rastu cijena povezanom s nestašicom sirovina i uskim grlima u opskrbi i s uvođenjem poreza na emisije CO2 početkom godine.

Viša stopa inflacije odražava i nisku poredbenu osnovicu u drugoj polovini 2020. godine, kada je vlada privremeno snizila stopu poreza na dodanu vrijednost kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi. Od početka ove godine ponovo su na snazi redovne stope PDV-a.

Ekonomisti očekuju nižu stopu inflacije od početka iduće godine budući da će taj faktor otpasti.

Gospodarski savjetnici vlade u Berlinu nedavno su objavili da bi stopa inflacije u 2022. trebala pasti na 2,6 posto.

Kretanje inflacije važan je pokazatelj Europskoj središnjoj banci (ECB) pri kreiranju monetarne politik. Za 19 zemalja eurozone koje koriste zajedničku europsku valutu ciljaju godišnju inflaciju od dva posto, podsjeća Dpa.

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija, njemački BDP
PROČITAJ I OVO
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
MIROVINE
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
ZAGREB - S obzirom na porast inflacije u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) procjenjuju kako bi mirovine indeksacijom u rujnu za prvih šest mjeseci ove godine mogle porasti 5,75 posto, no traže i promjenu formule usklađivanja mirovina jer zbog nje pada realna vrijednost mirovina.
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE