GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj premašila 10 posto

Inflacija u Njemačkoj premašila 10 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2022 / 20:00
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - U Njemačkoj su visoke cijene energije i hrane gurnule stopu inflacije preko praga od 10 posto u listopadu. Građani se, prema prognozama ekonomista, moraju pripremiti na još veća poskupljenja.

Potrošačke cijene u listopadu su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 10,4 posto, objavio je u petak preliminarne podatke Federalnog zavoda za statistiku. U rujnu je zabilježena inflacija od 10 posto, što je već najveća stopa u posljednjih 70 godina.

Visoka inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, što guši osobnu potrošnju, koja je važan element gospodarskog rasta. Potrošači su u listopadu morali platiti 43 posto više energije nego godinu prije. Hrana je u istom razdoblju poskupila 20,3 posto.

Zasad nema naznaka slabljenja inflacije, a prema projekcijama ekonomskog instituta Ifo, građani će ipak morati trpjeti znatno više cijene. Oko 97 posto trgovaca mješovitom robom planira naplaćivati više za svoju robu.

"Val inflacije još nije prekinut. Povrh svega, visoki troškovi energije još nisu u potpunosti preneseni na potrošače", rekao je Ifo stručnjak Timo Wollmershäuser.

I ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da će građani i poduzeća tek neko vrijeme osjećati nedavno smanjenje veleprodajnih cijena plina.

U odnosu na rujan potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u listopadu su porasle za 0,9 posto, pokazuju podaci.

Vlada u Berlinu planira pomoći potrošačima i poduzećima s obrambenim štitom od 200 milijardi eura zbog snažnog rasta cijena energije. Tim bi novcem trebao financirati i kočnicu poskupljenja plina i struje, no detalji cijelog plana još uvijek nisu razrađeni.

Vlada je za sada odlučila da će se račun za plin podmiriti jednom u prosincu.

Stope inflacije poput sadašnjih nisu viđene od ujedinjenja Njemačke. U staroj Saveznoj Republici Njemačkoj početkom 1950-ih bilježene su stope od 10 i više posto, no tada se u obračunu koristila drugačija metodologija.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
INICIJATIVE
EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas svoj "Green Deal industrijski plan za eru neutralnosti", u pokušaju ublažavanja posljedica američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara pomoći američkom gospodarstvu do 2032. godine.
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
INFLACIJA
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
ZAGREB - Prvi podaci o siječanjskoj inflaciji upućuju da uvođenje eura, kao i u drugim zemljama, nema veći utjecaj na ukupnu inflaciju, ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB).
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
PRVE PROCJENE
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku za siječanj, čini se da je inflacija u Hrvatskoj počela usporavati.
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
POPUŠTANJE
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
FRANKFURT - Eurozona je u siječnju zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 posto, nakon što je u prosincu iznosila 9,2 posto, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE