GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj premašila 10 posto

Inflacija u Njemačkoj premašila 10 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2022 / 20:00
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - U Njemačkoj su visoke cijene energije i hrane gurnule stopu inflacije preko praga od 10 posto u listopadu. Građani se, prema prognozama ekonomista, moraju pripremiti na još veća poskupljenja.

Potrošačke cijene u listopadu su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 10,4 posto, objavio je u petak preliminarne podatke Federalnog zavoda za statistiku. U rujnu je zabilježena inflacija od 10 posto, što je već najveća stopa u posljednjih 70 godina.

Visoka inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, što guši osobnu potrošnju, koja je važan element gospodarskog rasta. Potrošači su u listopadu morali platiti 43 posto više energije nego godinu prije. Hrana je u istom razdoblju poskupila 20,3 posto.

Zasad nema naznaka slabljenja inflacije, a prema projekcijama ekonomskog instituta Ifo, građani će ipak morati trpjeti znatno više cijene. Oko 97 posto trgovaca mješovitom robom planira naplaćivati više za svoju robu.

"Val inflacije još nije prekinut. Povrh svega, visoki troškovi energije još nisu u potpunosti preneseni na potrošače", rekao je Ifo stručnjak Timo Wollmershäuser.

I ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da će građani i poduzeća tek neko vrijeme osjećati nedavno smanjenje veleprodajnih cijena plina.

U odnosu na rujan potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u listopadu su porasle za 0,9 posto, pokazuju podaci.

Vlada u Berlinu planira pomoći potrošačima i poduzećima s obrambenim štitom od 200 milijardi eura zbog snažnog rasta cijena energije. Tim bi novcem trebao financirati i kočnicu poskupljenja plina i struje, no detalji cijelog plana još uvijek nisu razrađeni.

Vlada je za sada odlučila da će se račun za plin podmiriti jednom u prosincu.

Stope inflacije poput sadašnjih nisu viđene od ujedinjenja Njemačke. U staroj Saveznoj Republici Njemačkoj početkom 1950-ih bilježene su stope od 10 i više posto, no tada se u obračunu koristila drugačija metodologija.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE