GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj prvi puta u 28 godina premašila četiri posto

Inflacija u Njemačkoj prvi puta u 28 godina premašila četiri posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 18:45
Autor: SEEbiz / H
WIESBADEN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj premašila je u rujnu četiri posto prvi puta u 28 godina, izvijestio je u četvrtak zavod za statistiku, ukazujući na poskupljenje energenata i privremeno sniženje stope PDV-a u pandemijskoj 2020. godini.

Potrošačke cijene bile su u rujnu veće za 4,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, objavio je Destatis, pozivajući se na preliminarni izračun. Istu stopu inflacije pokazuje i harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP).

Prošli je puta stopa inflacije bila veća od četiri posto u prosincu 1993. godine, kada je iznosila 4,3 posto.

U kolovozu iznosila je 3,9 posto.

Rast cijena ubrzava već mjesecima zbog naglog poskupljenja energenata paralelno oporavku gospodarstva koji prati jačanje potražnje za sirovom naftom.

Potrošači u Njemačkoj plaćali su energente u rujnu 14,3 posto više nego u istom prošlogodišnjm mjesecu, pokazali su preliminarni izračuni Destatisa.

Snažan rast potrošačkih cijena u rujnu povezan je i s niskom poredbenom osnovicom u pandemijskoj 2020. godini, zbog privremeno snižene stope PDV-a. Redovne stope ponovo su na snazi od siječnja ove godine, što je dovelo do poskupljenja robe i usluga.

Jača inflacija slabi kupovnu moć potrošača, a loša je vijest i za štediše kojih je u Njemačkoj puno. Tome valja dodati i traumatična povijesna iskustva građana iz razdoblja prije nakon Drugog svjetskog rata.

Ekonomisti pak ističu da nema razloga za strah da bi razdoblje ubrzanog rasta cijena moglo potrajati.

"Sve dok sporazumi o plaćama ostaju umjereni, ne vidim puno nagovještaja koji bi upućivali na zaključak da će inflacija trajno ostati visoka", rekla je članica vladinog vijeća ekonomskih stručnjaka Veronika Grimm.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, rast cijena, cijene
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE