GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj se zadržala na 8,7%

Inflacija u Njemačkoj se zadržala na 8,7%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2023 / 20:37
Autor: SEEbiz
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj je ustrajna i u veljači je ostala na gotovo devet posto, objavio je u petak Državni ured za statistiku. Prema preliminarnim podacima, maloprodajne cijene više su za 8,7 posto nego 12 mjeseci ranije, odnosno za 0,8 posto više nego u siječnju.

Inflaciju i dalje potiču cijene energenata, a posljednjih mjesec dana još više hrane.

"Inflacija je i dalje jaka", rekla je predsjednica Federalnog zavoda za statistiku Ruth Brand (Ruth). Kućanstva su u veljači posebno osjetila poskupljenje hrane koja je poskupjela više od energije.

Naime, hrana je prošli mjesec bila 21,8 posto skuplja nego u veljači 2021., nakon što je u siječnju na međugodišnjoj razini poskupjela za 20,2 posto.

Šećer je u godinu dana poskupio nevjerojatnih 70 posto, mliječni proizvodi i jaja za trećinu, a kruh i ostali proizvodi od žitarica za 24,3 posto.

Inflacija od blizu devet posto, uz još snažnije poskupljenje nekih proizvoda, tjera mnoge potrošače, ne samo u Njemačkoj, na promjenu navika, rekao je Christian Wulff iz konzultantske kuće PwC, pozivajući se na istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 9000 ispitanika. ljudi iz 25 zemalja.

Dvije trećine ispitanika reklo je da pri kupnji juri za sniženjima i bira uglavnom jeftine nebrendirane proizvode, a 15 posto da više nema novca ni za što osim za najnužnije.

Cijene energije porasle su u veljači za 19,1 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na trend usporavanja inflacije u Njemačkoj, navodi statistički ured. To se dijelom može pripisati državnim subvencijama iz takozvanog programa kočenja cijena.

No, plin je za godinu dana poskupio za 46,6 posto, struja za 23,1 posto, a grijanje za 16,1 posto, daleko više nego u veljači prošle godine, odnosno uglavnom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu i pokrenula val poskupljenja.

Među posljedicama su i drastično više kamate koje je Europska središnja banka od srpnja pet puta korigirala naviše. Idućeg četvrtka očekuje se novo povećanje osnovne stope, s tri na 3,5 posto.

Većim kamatama, odnosno skupljim novcem, monetarne vlasti pokušavaju usporiti gospodarstvo i ohladiti potražnju i cijene.

Ekonomisti ove godine više ne očekuju popuštanje. Joachim Ragnitz, stručnjak na utjecajnom institutu Ifo u Münchenu, ukazuje da je inflacija uzela maha.

Naime, pojedinačna poduzeća, posebice trgovine, ugostiteljstvo, prijevoz i građevinarstvo, cijene rastu brže nego što je potrebno za pokrivanje inflatornog gubitka, rekao je Ragnić. "Te tvrtke koriste priliku da značajno povećaju svoju dobit."

Njemačka vlada ove godine očekuje inflaciju od šest posto.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE