GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj u svibnju gotovo osam posto

Inflacija u Njemačkoj u svibnju gotovo osam posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj nastavila je rasti u svibnju sa 7,9 višim cijenama u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je najviši zabilježeni rast cijene u Njemačkoj od naftne krize u sedamdesetima, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak.

Stopa od 7,9 posto je viša od procjena vodećih ekonomista koji su za svibanj očekivali stopu inflacije od 7,6 posto.

Kao i kod usporedivog porasta cijene u godinama 1973./1974. glavni uzrok je rast cijena energenata.

„Od početka rata u Ukrajini su posebice cijene energenata osjetno porasle što je utjecalo na visoku stopu inflacije“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Kako proizlazi iz najnovijih statistika, najviše su s 38,3 posto rasle cijene energenata te živežnih namirnica za 11,1 posto.

Inflaciji su pridonijeli i zastoji u opskrbnim lancima što je posljedica poremećaja nastalih tijekom koronakrize i manjka osoblja u logističkoj branši.

Ministar financija Christian Lindner je rekao kako treba „suzbiti porast inflacije“ te najavio povratak strogim mjerama štednje i nultog zaduženja već od sljedeće godine.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE