GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko

Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 20:48
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.

Prema preliminarnim podacima Državnog instituta za statistiku, inflacija je u ožujku usporila na 7,4 posto, nakon 8,7 posto prošlog mjeseca. Mjesečna stopa inflacije iznosila je 0,8 posto.

Zadnji put je međugodišnja stopa inflacije u 12 mjeseci ispod osam posto bila u kolovozu, i to točno sedam posto.

Brojke, međutim, ne donose olakšanje potrošačima. Naime, međugodišnja stopa inflacije usporedba je s presjekom cijena na malo iz prethodnih 12 mjeseci. Inflacija je u ožujku 2022. porasla na 5,9 posto, odnosno sada je ipak bila znatno jača.

Dramatično povećanje cijena energenata, koje je počelo ruskim napadom na Ukrajinu, ovog je mjeseca usporilo na 3,5 posto, s 19,3 posto u veljači. Promjena se dijelom može pripisati državnim subvencijama koje od početka godine ograničavaju cijene plina, struje i grijanja.

S druge strane, poskupljenja hrane po ožujskoj stopi od 22,3 posto dobila su daleko veći zamah od općeg prosjeka.

Inflaciju već dugo pokreću cijene energenata i hrane, no inflacijska fronta u međuvremenu je dobila na širini te su poskupljenja vidljiva u gotovo svim ostalim područjima.

Ekonomisti jednoglasno ocjenjuju da je vrhunac inflacije u najvećem europskom gospodarstvu prošao, ali da će trebati više mjeseci da se vrati u stabilnost.

Vlada ove godine očekuje prosječnu stopu inflacije od šest posto, nakon 6,9 posto u 2022. godini.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE