GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u ožujku usporila na 0,6 posto na godišnjoj razini

Inflacija u ožujku usporila na 0,6 posto na godišnjoj razini
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u ožujku porasle 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija usporila, s obzirom da je u veljači iznosila 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

"U skladu s našim očekivanjima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su usporile godišnju stopu rasta na 0,6 posto, s 1,5 posto u veljači. Pozitivne godišnje stope rasta traju kontinuirano od kraja 2016. godine", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

Rastu cijena na godišnjoj razini prvenstveno su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u ožujku porasle za 3,2 posto, te cijene u restoranima i hotelima, s rastom od 2,8 posto.

U ožujku su osjetnije, 1,3 posto, porasle i cijene u segmentu zdravlja, dok su cijene komunikacije ojačale 1,1 posto.

U ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec porasle i cijene raznih dobara i usluga, za 0,9 posto, a za toliko su porasle i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava.

Cijene stanovanja, vode, električne enegije i plina porasle su, pak, za 0,5 posto, a alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto.

S druge strane, u ožujku su na godišnjoj razini cijene prijevoza pale 3,7 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale 8,1 posto.

Pale su i cijene rekreacije i kulture, za 0,9 posto, obrazovanja, za 0,6 posto, kao i cijene obuće i odjeće, za 0,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene porasle 0,2 posto

Na mjesečnoj su razini, pak, u ožujku potrošačke cijene porasle 0,2 posto.

Pritom su u odnosu na veljaču najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 12,8 posto, zbog novih kolekcija, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 0,4 posto, kao i cijene komunikacije.

S druge strane, cijene prijevoza pale su u ožujku u odnosu na veljaču za 3,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila pale za 6,9 posto.

Analitičari RBA procjenjuju da će na razini cijele 2020. inflatorni pritisci ostati potisnuti.

„S obzirom na aktualna kretanja na svjetskim tržištima, očekujemo da će tijekom ove godine inflacija usporiti, ponajprije pod utjecajem pada cijena energije i usluga. Naime, izostanak domaće potražnje i očekivano snažan negativan utjecaj pandemije koronavirusa na turizam impliciraju da će pritisak sa strane usluga tijekom 2020. izostati“, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: inflacija, godišnja stopa inflacije, rast cijena, hrana, stanovanje, meso, voće
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE