GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u SAD-u u lipnju porasla više od očekivanja, premašila devet posto

Inflacija u SAD-u u lipnju porasla više od očekivanja, premašila devet posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Inflacija u SAD-u porasla je u lipnju na 9,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u proteklih 40 i pol godina, potaknuta rastom cijena motornih goriva i hrane, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju 1,3 posto u odnosu na svibanj kada je uvećan 1,0 posto, izvijestilo je ministarstvo.

U 12 mjeseci zaključno s lipnjem cijene su porasle 9,1 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno sa studenim 1981. godine. U 12 mjeseci zaključno sa svibnjem uvećane su 8,6 posto.

Indeks koji prati cijene energije porastao je u tom razdoblju 41,6 posto, najsnažnije od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s travnjem 1980. godine. Hrana je poskupjela 10,4 posto, najviše od 12-mjesečnog razdoblja zaključno s veljačom 1981. godine.

Energija je u lipnju poskupjela 7,5 posto u odnosu na svibanj, odražavajući 11,0-postotni rast cijena motornih goriva i 8,2-postotni rast cijena plina za kućanstva.

Poskupjelo je i brašno, za 5,3 posto u odnosu na svibanj. U takvim su uvjetima obroci u školama i kantinama poskupjeli čak 24,2 posto.

Kada se isključe hrana i energija, cijene su u lipnju bile više za 0,7 posto nego u svibnju kada su uvećane 0,6 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem uvećane su 5,9 posto.

Potrošačke cijene porasle su širom svijeta još prošle godine, potaknute poremećajima u nabavnim lancima i poticajima kojima su vlade nastojale ublažiti posljedice pandemije covida 19.

U ovoj godini njihov je rast dodatno ubrzao zbog poskupljenja hrane i goriva, koje su potaknuli rat u Ukrajini i zapadne sankcije na ruske energente.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE