GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.

Inflacija u Sloveniji u svibnju najniža od rujna 2021.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2024 / 13:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene roba široke potrošnje u svibnju su bile 2,5 posto više nego u isto vrijeme lani. Međugodišnja inflacija tako je pala na najnižu razinu od rujna 2021., kada je također zadnji put bila ispod tri posto. Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju porasle za 0,5 posto, objavio je statistički ured.

Svibanjska godišnja inflacija bila je 0,5 postotnih bodova niža nego u travnju, a lani je u svibnju dosegnula 8,4 posto.

Najveći doprinos godišnjoj inflaciji, 0,5 postotnih bodova, imalo je povećanje cijena u restoranima i hotelima od 6,8 posto. Za 3,1 posto poskupjeli su proizvodi i usluge iz skupine stanovanje, voda, struja, plin i ostala goriva dodali su još 0,4 postotna boda.

S po 0,3 postotna boda slijede cijene proizvoda i usluga u zdravstvu (za 5,5 posto), raznih dobara i usluga (za 4,6 posto) te proizvoda i usluga u skupini rekreacija i kultura (za 2,9 posto). Alkoholna pića i duhan (za 4,2 posto), a proizvodi i usluge u skupini prijevoz (za 1,4 posto) dodali su 0,2 postotna boda.

Cijene u skupini hrane i bezalkoholnih pića, koje su donedavno značajno povećavale inflaciju, bile su niže za 0,2 posto na godišnjoj razini, ali su u ovoj godini porasle za 1,2 posto.

Usluge su u svibnju u prosjeku na godišnjoj razini poskupjele za 4,3 posto, a robe za 1,6 posto. Inflaciju trenutno još uvijek uglavnom diktira uslužni sektor.

Mjesečnoj inflaciji od 0,5 posto pridonijeli su najviše 0,2 postotna boda, dok su turistički aranžmani poskupjeli četiri posto. Slijede cijene voća (za 7,2 posto) i ženske odjeće (za 2,9 posto) s po 0,1 postotni bod. Sva preostala poskupljenja u svibnju, uključujući 0,7 posto više cijene u skupini hrana i bezalkoholna pića, inflaciji su pridonijela ukupno 0,2 postotna boda. S druge strane, inflacija je ublažena za 0,1 postotni bod zbog 2,1 posto jeftinijeg dizelskog goriva.

Godišnji rast cijena, mjeren Harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi za usporedbu u EU, također je u svibnju iznosio 2,5 posto, nakon 3 posto u travnju i 8,1 posto u prošlom svibnju. Mjesečni rast cijena prema ovom pokazatelju iznosio je 0,4 posto.

Ukupno su u prvih pet mjeseci potrošačke cijene bile u prosjeku više za 3,2 posto nego u istom razdoblju lani. Najveći rast zabilježen je u grupama zdravstvo (7,5 posto), obrazovanje (7,4 posto), restorani i hoteli (6,5 posto), te alkohol i duhan (6,0 posto). Roba je u dosadašnjem dijelu godine u prosjeku poskupjela za 2,3 posto, a usluge za 4,9 posto. Slične su brojke i prema pokazatelju HIPC.

Tagovi: SLOVENIJA, INFLACIJA, HRANA, ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE