GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%

Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 14:37
Autor: SEEbiz
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.

Najviše potrošačkih cijena na međugodišnjoj razini zabilježeno je u obrazovanju, sa skokom od 103,86 posto, te hotelima, kafićima i restoranima, s rastom od 95,82 posto.

Na mjesečnoj razini, inflacija u Turskoj porasla je za 3,18%, predvođena rastom cijena alkoholnih pića i duhana te hotela, kafića i restorana.

Stopa inflacije u travnju predstavlja najveći godišnji porast od studenog 2022., kada je inflacija iznosila oko 85%.

Očitani CPI od gotovo 70% u travnju bio je zapravo manji skok nego što su mnogi analitičari očekivali. No sve nade u smanjenje kamatnih stopa daleko su, kažu ekonomisti.

Turska središnja banka povisila je ključnu kamatnu stopu na 50%, navodeći kao razlog stalnu potrebu za suzbijanjem rastuće inflacije u zemlji. Banka je u ožujku rekla da će se "čvrsto monetarno stajalište zadržati sve dok se ne primijeti značajan i održiv pad temeljnog trenda mjesečne inflacije".

"Malo manji rast turske inflacije u travnju od očekivanog na 69,8% g/g (konsenzus 70,3%) nudi ohrabrujuće znakove da su cjenovni pritisci ponovno ublaženi", Liam Peach, viši ekonomist za tržišta u nastajanju u londonskom Capital Economicsu, napisao je u bilješci u petak.

Tagovi: inflacija, turska, cijene
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE