GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 10:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je realni promet od trgovine na malo uz pozitivnu mjesečnu stopu rasta zabilježio pozitivna kretanja i na godišnjoj razini, po prvi put od ožujka 2020.

Prema ukupnim sezonskim i kalendarskim prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u odnosu na siječanj nominalno je porastao za 4,8%, dok je u realnom izrazu bio viši za 4,4%. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo bio je realno viši za 3,8% (3,0% nominalno).

Promatrano po trgovačkim strukama, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji Trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad zabilježen je kod kategorije Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 13,1%.

Prema kategorijama NKD-a, godišnji rast generiran je rastom u većini kategorija, s najizraženijim rastom u kategoriji Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima (3,7%). Slijede Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (3,5%), Ostale djelatnosti (1,8%) te Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima (0,2%). Kategorija Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), koja je jedina zabilježila negativna godišnja kretanja, u odnosu na prošlogodišnju veljaču zabilježila je pad od 0,3%.

Nastavak oporavka maloprodaje na godišnjoj razini očekujemo i u nadolazećim mjesecima, na što upućuju i podaci o fiskalnim računima za ožujak. Pri tome će navedenom oporavku pridonijeti utjecaj prošlogodišnje izrazito niske baze, kada je, podsjetimo, u ožujku 2020. realni pad u maloprodaji iznosio 7% godišnje, a potom u travnju 2020. 25,5% na godišnjoj razini. Navedena očekivanja uključuju poboljšanje epidemiološke slike, nastavak „blagih“ restriktivnih mjera kao i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva u drugom tromjesečju, jer upravo tada započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5% u 2021. godini.

Tagovi: maloprodaja, internetska trgovina, online trgovina, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
REJTING
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting dugoročnog duga Grada Zagreba 'BB-' i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva od koronakrize i konsolidacija proračuna.
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
UVOZ RADNIKA
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
ZAGREB - Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, mi uvozimo slabo obrazovanu radnu snagu, nama dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji.
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE