GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 10:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je realni promet od trgovine na malo uz pozitivnu mjesečnu stopu rasta zabilježio pozitivna kretanja i na godišnjoj razini, po prvi put od ožujka 2020.

Prema ukupnim sezonskim i kalendarskim prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u odnosu na siječanj nominalno je porastao za 4,8%, dok je u realnom izrazu bio viši za 4,4%. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo bio je realno viši za 3,8% (3,0% nominalno).

Promatrano po trgovačkim strukama, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji Trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad zabilježen je kod kategorije Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 13,1%.

Prema kategorijama NKD-a, godišnji rast generiran je rastom u većini kategorija, s najizraženijim rastom u kategoriji Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima (3,7%). Slijede Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (3,5%), Ostale djelatnosti (1,8%) te Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima (0,2%). Kategorija Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), koja je jedina zabilježila negativna godišnja kretanja, u odnosu na prošlogodišnju veljaču zabilježila je pad od 0,3%.

Nastavak oporavka maloprodaje na godišnjoj razini očekujemo i u nadolazećim mjesecima, na što upućuju i podaci o fiskalnim računima za ožujak. Pri tome će navedenom oporavku pridonijeti utjecaj prošlogodišnje izrazito niske baze, kada je, podsjetimo, u ožujku 2020. realni pad u maloprodaji iznosio 7% godišnje, a potom u travnju 2020. 25,5% na godišnjoj razini. Navedena očekivanja uključuju poboljšanje epidemiološke slike, nastavak „blagih“ restriktivnih mjera kao i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva u drugom tromjesečju, jer upravo tada započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5% u 2021. godini.

Tagovi: maloprodaja, internetska trgovina, online trgovina, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE