GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu

Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.

„Sporazum je na ledu i tamo će i ostati neko vrijeme", kaže Bernd Lange, predsjednik Odbora za trgovinu Europskog parlamenta. Velike parlamentarne skupine u Europskom parlamentu, koje bi sporazum s Kinom trebale odobriti, prošlog tjedna su odlučile ne baviti se „Sveobuhvatnim sporazumom o investicijama" (CAI) dokle god su na snazi kineske sankcije protiv više Europskih zastupnika.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u utorak je u jednom intervjuu objasnio da je sporazum „na neki način suspendiran". Trgovinska politika ne može se odvojiti od kineskih sankcija koje od ožujka pogađaju zastupnike zbog njihove kritike stanja ljudskih prava i ugnjetavanja ujgurske manjine u Kini.

„Gospodin Dombrovskis zapravo ništa novo nije rekao, ali nikada nije rekao tako jasno", kaže zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Reinhard Bütikofer.

I Bütikoferu je zabranjen ulazak u Kinu. On je predsjednik Radne skupine za Kinu u Europskom parlamentu i otvoreno kritizira jednopartijsku diktaturu u Narodnoj Republici.

Nakon što su SAD i skupina sedam najjačih industrijskih zemalja (G7) zaoštrili ton prema Pekingu, sada to čini i Europska unija. Kritike nacrta investicijskog sporazuma počele su još početkom godine. Prema ocjeni mnogih Europarlamentaraca on ne nudi dovoljno prednosti i pravne sigurnosti Europskim kompanijama i Kina ne čini značajne ustupke.

„Sporazum je usvojen na silu“, smatra stručnjak za trgovinska pitanja Bernd Lange. Pred sam kraj 2020. godine njemačko predsjedanje Vijeću EU-a, a uz pomoć Francuske, najavilo je politički dogovor s Kinom o sporazumu, jer je kancelarki Angeli Merkel bio vrlo važan taj uspjeh.

To je i razumljivo, jer Njemačka je daleko najveći trgovinski partner Kine u EU-u, naglašava zastupnik Zelenih Bütikofer. Posebno bi njemački i francuski koncerni, a osobito automobilska industrija, profitirali od investicijskog sporazuma. S druge strane, manje države EU-a nisu osobito zainteresirane za taj ugovor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je ukazala na značenje sporazuma. To je „vrlo važan pothvat, jer, kada je riječ o pristupu tržištu, dobivamo više reciprociteta", rekla je kancelarka na sastanku sa zastupničkom skupinom kršćanskih demokrata CDU/CSU. Kada je riječ o Kini, važno je uzeti u obzir „širu sliku“.

U planu je bilo da se do kraja ove godine s kineskom stranom postigne dogovor o konkretnom tekstu ugovora, da ga odobre države-članice EU-a i da onda s Europskim parlamentom krene proces ratifikacije. Taj vremenski plan sada pada u vodu.

„Bez značajnog popuštanja“ ništa neće ići, ocjenjuje predstavnik kršćanskih demokrata zadužen za vanjskopolitička pitanja Michael Gahler. Sankcije Pekinga uperene su inače i protiv njega.

Europska unija je još prošle godine odlučila Kinu tretirati na tri načina: kao partnera, kada je riječ o zaštiti klime i trgovini. Kao suparnika na svjetskom tržištu budućih tehnologija i podataka. I kao protivnika kada se radi o političkom sustavu i ljudskim pravima. Tu strategiju povjerenici EU-a zaduženi za industrijsku politiku i konkurenciju, Thierry Breton i Margrethe Vestager, pokušavaju poduprijeti novom ekonomskom politikom.

Europska unija bi, po riječima Margrethe Vestager, trebala ostati otvorena za poslovanje, ali istovremeno i postati strateški neovisnija. „Otvorenost zahtijeva pravednost“, rekla je obraćajući se ne samo Kini.

„Europska unija je velesila kada je riječ o trgovini i investicijama“, istakla je Vestager u Bruxellesu. Ta pozicija bi se morala braniti i tržište EU-a zaštititi od nelojalne konkurencije. Tako bi ubuduće državnim kompanijama, recimo iz Kine, trebalo biti zabranjeno kupovanje kompanija u Europi, ako se pritom koristi državna pomoć koja je u EU-u zabranjena.

Idućih mjeseci Europska komisija također želi donijeti zakone kojima bi javni ugovori iz Europe bili ukinuti za kineske kompanije, ako kineskim ponuđačima Peking omogućuje nepoštene prednosti.

„Kina je posljednjih godina postala restriktivnija iznutra i agresivnija izvana", smatra europski zastupnik Reinhard Bütikofer. Na to se mora reagirati složno s novom američkom administracijom, kaže on. EU također planira i „zakon o lancu opskrbe", kojim bi upotreba prisilnog rada za uvozne proizvode – ne samo iz Kine – trebala biti isključena.

Njemačka i Francuska, koje iznadproporcionalno profitiraju od trgovine s Kinom, snažno su se zalagale za Sporazum o investicijama. Posebno je njemačka kancelarka Angela Merkel zainteresirana za dobre odnose s Kinom, što je tek nedavno postalo jasno, nakon bilateralnih konzultacija s kineskim vodstvom. Pored toga 16 država EU-a zagovora suradnju s Kinom u sklopu inicijative „Pojas i put", odnosno „Novi put svile", kojom Kina Europskim partnerskim državama obećava velike investicije.

To očito utječe na odluke u Bruxellesu: članica EU-a Mađarska, koja je važan dio „Novog puta svile“, već tjednima u Vijeću ministara EU-a blokira zajedničku osudu kineske politike prema Hong Kongu.

Europska komisija će sada pokušati objediniti različite interese zemalja članica u odnosu na Kinu.

To nije lako, smatra Reinhard Bütikofer, koji već godinama njemačku politiku prema Kini kritizira kao previše jednostranu. „Jasno je međutim da CAI, Sporazum s Kinom kakav trenutno postoji, nikada neće stupiti na snagu“, rekao je Bütikofer prije nekoliko tjedana.

On smatra da je skandalozno to što su „Sveobuhvatnim sporazumom o investicijama“ (CAI) prihvaćena ograničenja za Europske nevladine organizacije i zaklade u Kini, koja čak nadilaze i dosadašnja kineska ograničenja.

Tagovi: Investicijski sporazum EU-Kina, Margrethe Vestager, Reinhard Bütikofer, Valdis Dombrovskis, Europski parlament, Europska komisija, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE