GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda

Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda
NUŽDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irska će u utorak donijeti dva proračuna u jednom, povećavajući potrošnju i smanjujući poreze više nego inače, dok će istodobno pomoći kompanijama i potrošačima da se nose s ogromnim računima za energiju i ostaviti sredstva sa strane ako zatrebaju za dodatnu pomoć.

Kao jedna od rijetkih zemalja EU-a koja će ove godine ostvariti proračunski suficit, vlada će sljedeće godine moći trošiti više, a da pritom zadrži javne financije u plusu.

Ministri su rekli da je to u suprotnosti s gospodarskim planom koji je Britanija predstavila prošlog tjedna, a koji je izazvao šok na financijskim tržištima zbog razine potrebnog zaduživanja.

"To je vrlo velik paket, ali za razliku od onoga što vidite da se događa preko bare u Britaniji ili u drugim zemljama, ovo se financira jer imamo snažno gospodarstvo. Ne financira se putem zaduživanja", rekao je zamjenik premijera Leo Varadkar.

Ministar financija Paschal Donohoe spreman je izdvojiti dvije milijarde eura za nacionalne rezerve te je obećao staviti na stranu još četiri milijarde eura sljedeće godine, rekla su dva izvora upoznata s planovima.

Vlada je već u srpnju najavila da će povećati proračun za 2023., na 6,7 milijardi eura, kako bi povećala redovitu potrošnju i iznos novca koji ljudi mogu zaraditi bez poreza, kako bi se ublažili neki od učinaka inflacije koja je dostigla gotovo 40-godišnji vrhunac od 10 posto.

Također je obećala jednokratni paket koji uključuje jamstva za kompanije i gotovinu namijenjenu kućanstvima za plaćanje računa za energiju. To će iznositi više od tri milijarde eura, čime će ukupni paket iznositi 10 do 11 milijardi eura, prema jednom od izvora.

Budući da će većina jednokratnih plaćanja biti izvršena u roku od nekoliko tjedana, proračunski višak za 2021. bit će niži od 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koje predviđa ministarstvo financija, dok privremena prognoza od 2,2 posto za 2023. ne uključuje proračunske mjere.

Tagovi: Irska, irska ekonomija, irski proračun
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE