GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irska odbila dogovor o minimalnom globalnom porezu od 15 posto

Irska odbila dogovor o minimalnom globalnom porezu od 15 posto
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 22:48
Autor: SEEbiz / H

DUBLIN - Irska je u četvrtak odbila potpisati izjavu o uvođenju globalnog minimalnog poreza od 15 posto kako bi se izbjegle porezne oaze za multinacionalne kompanije, koju je podržalo 130 od 139 zemalja koje o tome pregovaraju.

Izjavu iza koje stoji 130 zemalja objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu, a ona predviđa globalni minimalni porez od 15 posto i veće oporezivanje najvećih multinacionalnih kompanija u zemlji u kojoj su ostvarile profit.

Irski ministar financija Pashal Donohoe, koji pregovara u ime Dublina, kazao je da Irska načelno podržava sporazum te da će nastaviti pregovarati.

"Nisam danas bio u poziciji pridružiti se konsenzusu o sporazumu i specifičnoj stopi globalnog poreza od najmanje 15 posto", navodi se u priopćenju irskog ministra.

"Izrazio sam rezervu Irske, ali ostajem predan tom procesu i nastojim pronaći ishod koji Irska još uvijek može podržati", dodao je.

Uz stopu poreza na dobit kompanija od 12, 5 posto Irska je uspjela privući neke od najvećih multinacionalnih kompanija te može izgubiti više od većine zemalja, ako se usvoji prijedlog.

Donohoe, koji je također predsjednik eurozone, kazao je da podržava "Prvi stup" koji predviđa preraspodjelu dijela poreza zemlji u kojoj je zarađen profit jer bi to "donijelo stabilnost i sigurnost međunarodnom poreznom okviru".

Prethodno je rekao kako želi da se sporazumom omogući manjim zemljama da koriste poreznu politiku kao sredstvo kompenziranja u odnosu na prirodne prednosti koje uživaju veće zemlje za privlačenje većih investicija i tvrtki.

Jedan od osam irskih radnika zaposlen je u multinacionalnim kompanijama.

Tagovi: Irska, Pashal Donohoe, dogovor o minimalnom globalnom porezu, minimalni globalni porez
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE