GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Dugotrajna nezaposlenost u eurozoni porast će u 2021.

Istraživanje: Dugotrajna nezaposlenost u eurozoni porast će u 2021.
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 14:42
Autor: SEEbiz
BERLIN - Očekuje se da će dugotrajna nezaposlenost u 2021. godini u četiri najveće ekonomije eurozone porasti za 38 posto iznad razine prije covida-19, prije nego što u četvrtom tromjesečju blago padne, kaže se u Allianzovom istraživanju "Covid-19 godinu dana kasnije".

Broj dugotrajno nezaposlenih u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj porast će s procijenjenog najnižeg broja od 4,8 milijuna ljudi u prvom tromjesečju 2020. na 6,6 milijuna u trećem tromjesečju 2021., prije nego dođe do laganog pada i stabilizacije na 6,5 milijuna u četvrtom tromjesečju 2021., kaže se u istraživanju.

U četiri velika gospodarstva eurozone, u razdoblju neposredno nakon početka pandemije, programe za očuvanje radnih mjesta koristilo je 25 milijuna radnika. Zahvaljujući tim programima, pad zaposlenosti je unatoč naglom padu gospodarskog rasta bio tek nešto veći od onog iz 2019. godine.

S druge strane, 13,7 milijuna nezaposlenih u velikoj je mjeri ostalo bez mogućnosti pronalaženja posla te se očekuje da će šok na tržištu rada postati strukturni, a da će se nezaposlenost stabilizirati na povišenoj razini, stoji u istraživanju Allianza.

Budući da do zapošljavanja većih razmjera vjerojatno neće doći prije 2022., izgledi za ponovno zapošljavanje onih koji traže posao i dalje su nejasni.

Velika većina radnika koji su ostali bez posla u prvoj polovini 2020. ili su bez posla biti u prvoj polovini te godine, borit će se za zaposlenje tijekom idućih godinu dana.

Uz to, kada započne gospodarski oporavak eurozone u drugom tromjesečju 2021., tvrtke će davati prednost vraćanju svojih zaposlenika s dopusta nad zapošljavanjem novih.

"S obzirom na to da su izgubljena radna mjesta u 2020. uglavnom vezana za rutinska zanimanja, vidimo rizik da Europa slijedi stope SAD-a gdje su 'oporavak bez smanjenja nezaposlenosti' i porast 'polarizacije tržišta rada' vjerojatno već postali nova norma u kontekstu veće stope tehnološkog usvajanja", priopćio je Allianz.

Povećana strukturna nezaposlenost neće imati samo negativan utjecaj na proizvodne kapacitete gospodarstva, već će imati potencijal da pogorša već prevladavajuće političko nezadovoljstvo te potakne socijalne nemire, predviđa istraživanje Allianza.

Kako bi se ublažio štetan utjecaj na tržište rada u eurozoni te strukturna nezaposlenost zadržala pod kontrolom, radnici moraju steći vještine potrebne za popunjavanje radnih mjesta u budućnosti.

Aktivne politike tržišta rada, s fokusom na brzo usavršavanje i ponovno osposobljavanje, bit će ključne za jačanje zapošljivosti radnika i za držanje pod kontrolom sve većeg jaza na tržištima rada između visoko i nisko kvalificiranih radnika, stoji u istraživanju.

"Za sveobuhvatan pristup trebat će razmotriti više strukturnih oblika pomoći, uključujući reviziju obrazovnih sustava", sugerira Allianz u istraživanju.

Tagovi: nezaposlenost, dugotrajna nezaposlenost u eurozoni, eurozona, Allianz
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE