GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Tri četvrtine građana strahuje od smanjenja plaće

Istraživanje: Tri četvrtine građana strahuje od smanjenja plaće
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više od 80 posto građana smatra da se u krizi uzrokovanoj koronavirusom trebaju zadržati iste plaće te omogućiti rad od kuće, a većina ih je zabrinuta zbog pada gospodarstva, pokazali su rezultati istraživanja.

"Epidemija koronavirusa utjecala je na živote građana i donijela drugačiju svakodnevicu. Prema istraživanju, građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti”" navodi se u priopćenju agencije Media val koja je u suradnji s Ipsosom provela istraživanje "nove normalnosti.

Istraživanje provedeno s ciljem razumijevanja društvenih i kulturnih obrazaca uzrokovanih pandemijom COVID-19, u razdoblju od 11. do 14. svibnja na 600 ispitanika, pokazalo je i da građani odgovornost za zaštitu od virusa traže od svih bitnih društvenih dionika - Vlade, poslodavaca, obrazovnih institucija, medija, ali i sugrađana.

U trenutku provođenja istraživanja, najveći izvor zabrinutosti ispitanika bile su svakodnevne implikacije mjera za zaštitu od koronavirusa. Najveći broj građana zabrinut je zbog gužvi u trgovinama, ljudi koji se ponašaju protiv interesa zajednice i krše samoizolaciju, otkazivanja ili odgađanja planova putovanja za odmor te sigurnosti na fizičkim lokacijama.

Tri od četiri ispitanika boje se smanjenja plaće

"Većina građana zabrinuta je zbog pada domaćeg i svjetskog gospodarstva, zatim pada životnog standarda vlastite obitelji, porasta cijena i smanjenja plaće", navodi se u priopćenju.

Smanjenja plaće boje se čak tri od četiri ispitanika koji su u punoj radnoj sposobnosti, između 35 do 44 godina. Također, strah od mogućeg gubitka posla osobito je izražen među ispitanicima s najmanjim primanjima po glavi kućanstva, ispod 2000 kuna. Čak tri od pet tih ispitanika boji se gubitka posla.

Ispitivanje je pokazalo i da se samo 20 posto ispitanika priprema se za mogućnost izbijanja drugog vala epidemije na jesen.

Kad je riječ o očekivanjima građana od poslodavaca, ona su i u ovom trenutku i u budućnosti najviše usmjerena na aktivnosti vezane uz zaposlenike: zaštita njihovog zdravlja i sigurnosti, mogućnost fleksibilnog rada, zadržavanje svih trenutnih radničkih prava.

Izbjegavanje koncerata i putovanja zrakoplovom

"Čak 84 posto smatra da bi se, gdje god je to moguće, zaposlenicima trebao omogućiti rad od doma, a skoro 80 posto ispitanika smatra da unatoč krizi koju je donijela globalna pandemija, poslodavci trebaju omogućiti radnicima zadržavanje svih trenutačnih prava, što uključuje ostavljanje iste plaće i ne tjeranje na prisilni godišnji odmor", navode iz agencije.

Putovanja zrakoplovom i izvan Hrvatske te odlasci na koncerte su aktivnosti koje će se u najvećoj mjeri izbjegavati barem još neko vrijeme, dok će se usluge trgovačkih centara, kafića i restorana početi ponovno koristiti, ali uz osjećaj nelagode.

Gotovo polovica, 46 posto ispitanika, u idućem razdoblju neće planirati odlazak na putovanje izvan Hrvatske, dok je njih otprilike tri četvrtine spremno putovati unutar zemlje, pokazalo je istraživanje.

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, smanjenje plaća, gubitak posla, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE