GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IT sektor generira najveći broj novozaposlenih

IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 10:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.

Izravna je to posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (125.501) uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.714.466). Tako je u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila 7,3% što je 0,1 postotnih bodova niže nego u srpnju, ali i 1,7 pb niže nego u istom mjesecu 2020. Međutim, u odnosu na kolovoz 2019. stopa nezaposlenosti viša je za 0,5 postotnih bodova.

U razdoblju od siječnja do kolovoza prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,5%, u odnosu na 8,0% u istom razdoblju 2019. Rast stope nezaposlenosti odraz je krize uzrokovane pandemijom, ali je negativan utjecaj uvelike ublažen fiskalnim potporama.

Tijekom kolovoza u pravnim osobama bilo je zaposleno 1.360.046 osoba, što predstavlja rast zaposlenosti šesti mjesec za redom (+0,2%). Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u razdoblju od siječnja do kolovoza, ukupan broj zaposlenih viši je za 1,38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Djelatnostima poslovanja nekretninama zabilježen je najsnažniji godišnji pad od 5,4%, dok su najsnažniji rast zaposlenih imale djelatnosti Informacije i komunikacije (8,1%).

Međutim, postupni oporavak gospodarske aktivnosti ima ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i na početku 2021. Stoga u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: zaposlenost, IT sektor, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
MUENCHEN - Poslovna klima u Njemačkoj u listopadu se pogoršala četvrti mjesec zaredom, jer uska grla u opskrbi i proizvodnji, nagli rast cijena energenata i rast broja slučajeva koronavirusne zaraze koče oporavak najvećeg europskog gospodarstva.
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
RADNA SNAGA
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
ZAGREB - U 13 godina s tržišta je nestalo 128 tisuća radnika mlađih od 35 godina pa oni danas čine svega trećinu ukupno zaposlenih, piše u ponedjeljak Večernji list.
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE