GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iza kulisa dogovora EU: Nizozemska dobila ustupak, ali ključni potez odigrala je Merkel

Iza kulisa dogovora EU: Nizozemska dobila ustupak, ali ključni potez odigrala je Merkel
POVIJESNI DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BRUXELLES - Jutrošnji dogovor europskih čelnika zapravo je kompromis kojim nitko nije nezadovoljan.

Evo što kaže Viktor Orban: “Prije pregovora, pa čak i tijekom pregovora bilo je nekih pokušaja da nas, ne mogu reći ponize, ali recimo pouče o vladavini prava. A mi (govori i u ime Poljske) nismo samo uspjeli pribaviti velik financijski paket već smo obranili i ponos naših nacija”. 

Osovina Varšava-Budimpešta je predstavljala veliku prijetnju jer su prijetili blokadom ako se novac uvjetuje stanjem vladavine prava u zemlji, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjedavajuća EU, zajedno s latvijskim premijerom Krisjanisom Karins, postigla dogovor da je za pokretanje postupka potrebna kvalificirana većina. Što je Budimpešti i Varšavi bilo više nego dovoljno, piše Jutarnji list.

Nizozemska je konačno slomljena. Dijelom rabatom na uplate u EU proračun, tim mehanizmom koji je 1984. godine iznudila tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher. Nakon što je Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU (31. siječnja ove godine) dio zemalja je tražio da se od toga odustane, ali sada je upravo to bio mamac na koji su se uhvatili štedljivi pa Austrija dobiva 565 milijuna eura, što je dvostruko više nego dosad, a Nizozemska 1,95 milijardi eura, što je rast s prijašnjih 1,57 milijardi. I dobit će pravo zadržati više carinskih dažbina u luci u Rotterdamu.

Njemačka je pokazala odgovornost predsjedavajućeg pa nije tražila nikakvo povećanje rabata. Ali joj ostaje povijesna uloga u postizanju ovog povijesnog dogovora.

Nizozemska je dobila još jedan važan ustupak: naime, svaka zemlja članica može izraziti zabrinutost da se sredstva ne troše u skladu s obećanjima za reformu ekonomije. A tu je još i obveza da 30% sredstava ide za zeleni plan. Ali je i taj mehanizam ograničen na svega tri mjeseca. Pa je dakle i Nizozemska napravila ustupak.

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima. Dakle, i tu jedan veliki ustupak jer je Italija tražila da većinu novca dobije u bespovratnim sredstvima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je zadovoljan jer je prihvaćena ideja zaduživanja Europske komisije, a i sredstva za poljoprivredu su ostala nedirnuta u Višegodišnjem financijskom okviru.

Jednostavno, postignut je kompromis u kojem nitko nije gubitnik, a svi su dobitnici. Svaki se lider može vratiti kući mirno reći: donijeli smo novac. I ono što je Blic napisao za Zagreb, vrijedi i za sve glavne gradove, svi trljaju ruke. I zato je ovo stvarno jedan od najvećih uspjeha EU.

Tagovi: Europska unija, Margaret Thatcher, višegodišnji financijski okvir, Angela Merkel, Mark Rutte, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE