GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iza kulisa dogovora EU: Nizozemska dobila ustupak, ali ključni potez odigrala je Merkel

Iza kulisa dogovora EU: Nizozemska dobila ustupak, ali ključni potez odigrala je Merkel
POVIJESNI DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BRUXELLES - Jutrošnji dogovor europskih čelnika zapravo je kompromis kojim nitko nije nezadovoljan.

Evo što kaže Viktor Orban: “Prije pregovora, pa čak i tijekom pregovora bilo je nekih pokušaja da nas, ne mogu reći ponize, ali recimo pouče o vladavini prava. A mi (govori i u ime Poljske) nismo samo uspjeli pribaviti velik financijski paket već smo obranili i ponos naših nacija”. 

Osovina Varšava-Budimpešta je predstavljala veliku prijetnju jer su prijetili blokadom ako se novac uvjetuje stanjem vladavine prava u zemlji, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjedavajuća EU, zajedno s latvijskim premijerom Krisjanisom Karins, postigla dogovor da je za pokretanje postupka potrebna kvalificirana većina. Što je Budimpešti i Varšavi bilo više nego dovoljno, piše Jutarnji list.

Nizozemska je konačno slomljena. Dijelom rabatom na uplate u EU proračun, tim mehanizmom koji je 1984. godine iznudila tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher. Nakon što je Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU (31. siječnja ove godine) dio zemalja je tražio da se od toga odustane, ali sada je upravo to bio mamac na koji su se uhvatili štedljivi pa Austrija dobiva 565 milijuna eura, što je dvostruko više nego dosad, a Nizozemska 1,95 milijardi eura, što je rast s prijašnjih 1,57 milijardi. I dobit će pravo zadržati više carinskih dažbina u luci u Rotterdamu.

Njemačka je pokazala odgovornost predsjedavajućeg pa nije tražila nikakvo povećanje rabata. Ali joj ostaje povijesna uloga u postizanju ovog povijesnog dogovora.

Nizozemska je dobila još jedan važan ustupak: naime, svaka zemlja članica može izraziti zabrinutost da se sredstva ne troše u skladu s obećanjima za reformu ekonomije. A tu je još i obveza da 30% sredstava ide za zeleni plan. Ali je i taj mehanizam ograničen na svega tri mjeseca. Pa je dakle i Nizozemska napravila ustupak.

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima. Dakle, i tu jedan veliki ustupak jer je Italija tražila da većinu novca dobije u bespovratnim sredstvima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je zadovoljan jer je prihvaćena ideja zaduživanja Europske komisije, a i sredstva za poljoprivredu su ostala nedirnuta u Višegodišnjem financijskom okviru.

Jednostavno, postignut je kompromis u kojem nitko nije gubitnik, a svi su dobitnici. Svaki se lider može vratiti kući mirno reći: donijeli smo novac. I ono što je Blic napisao za Zagreb, vrijedi i za sve glavne gradove, svi trljaju ruke. I zato je ovo stvarno jedan od najvećih uspjeha EU.

Tagovi: Europska unija, Margaret Thatcher, višegodišnji financijski okvir, Angela Merkel, Mark Rutte, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE