GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izravna strana ulaganja u svijetu pala čak 40%

Izravna strana ulaganja u svijetu pala čak 40%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2018 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izravna strana ulaganja (FDI) u svijetu smanjena su u prvoj polovini ove godine za 40 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na procijenjenih 470 milijardi dolara, objavila je UN-ova Konferencija o trgovini i razvoju (UNCTAD)

Najveći pad ulaganja odvija se u bogatim, industrijaliziranim zemljama i to zbog političkih, a ne ekonomskih razloga.

Općenito, globalna financijska slika je „mutna" i malo drugačija nego što se ranije prognoziralo, ocjenjuje direktor UNCTAD-ova odjela za ulaganja i poduzeća James Zhan u najnovijem izdanju Global Investment Trends Monitoru.

"Dotok investicija mnogo je više pod utjecajem politike, a manje ekonomskog ciklusa", rekao je također Zhan, navevši pritom američku poreznu reformu i ekonomsku liberalizaciju u Kini.

Pojašnjava da se smanjenje izravnih inozemnih investicija u svijetu za 324 milijardi dolara u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. odvija u uvjetima nedavno provedenih poreznih reformi u SAD-u, kojima se velike kompanije ohrabruju da povlače zarade iz inozemstva u matičnu zemlju, prije svega iz zapadnoeuropskih država. Naime, izravna ulaganja SAD-a u zapadnu Europu u prvih šest mjeseci 2017. iznosila su 136 milijardi dolara, a u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ustvari je došlo do dezinvestiranja u iznosu od 49 milijardi dolara.

Zhan podsjeća da je agencija već početkom siječnja upozorila da je otprilike „2.000 milijardi dolara u obliku gotovine ili reinvestirane zarade iz zadržane dobiti izvan SAD-a, što bi moglo biti u nekom obliku povučeno u SAD uslijed sveobuhvatne porezne reforme. „I zaista, to se zbiva. Svjedočimo da su američke izravne investicije u inozemstvo s prošlogodišnjih 147 milijardi dolara postale ove godine negativne u iznosu 247 milijardi dolara", kaže Zhan.

Ostali faktori koji su doprinijeli povlačenju zarada američkih kompanija iz inozemstva uključuju neizvjesnost oko nesporazuma u međunarodnoj trgovini, što se prije svega odnosi na uvođenje carina na međusobni uvoz između Kine i SAD-a, kaže Zhan.

Izravna strana ulaganja važna su jer državama omogućuju pristupu vanjskom kapitalu, tehnologiji, tržištu a doprinose i poreznim prihodima. I dok se najviše smanjuju izravna strana ulaganja u bogatijim nacijama, uključujući Irsku (pad ulaganja za 81 milijardu dolara), i Švicarsku (pad za 77 milijardi dolara), države u razvoju bilježe tek neznatni pad ulaganja, za 4 posto, na 310 milijardi.

U toj skupini izuzetak je Kina, koja je privukla najviše izravnih stranih ulaganja u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, 70,2 milijardi dolara ili 6 posto više nego lani.

Slijedi Velika Britanija, sa 65,5 milijardi dolara, potom SAD, 46,5 milijardi dolara.

Iza SAD-a, na četvrtom mjestu je Nizozemska, koja je u spomenutom razdoblju privukla 44,8 milijardi dolara stranih ulaganja. U prvih deset još se nalaze Australija (36,1 milijardu dolara), Singapur, (34,7 milijardi), Hong Kong (33,6 milijardi, Španjolska (29,8 milijardi, Brazil (25,5 milijardi) te Indija (21,6 milijardi).

Za ostale zemlje u najnovijem Global Investment Trends Monitoru nisu objavljene procjene.

Tagovi: izravna strana ulaganja
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE