GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje

Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 15:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.

Rast obujma na mjesečnoj razini prvenstveno je došao od rasta u prerađivačkoj industriji (+0,3%) te u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (+13,2%) dok je kod Rudarstva i vađenja zabilježen nastavak negativnih mjesečnih stopa već šesti mjesec, koji je u listopadu ubrzao na 10,7%.

Godišnji nastavak rasta predvodili su energija (+10,4%) i trajni proizvodi za široku proizvodnju (+8,7%), dok je pad zabilježen jedino u proizvodnji intermedijarnih proizvoda (-3,1%).

Promatrano na godišnjoj razini dinamika rasta prerađivačke industrije koja čini preko 83% ukupne industrijske proizvodnje, u listopadu je usporila na 0,9% (kalendarski prilagođeni indeksi). Kod 16 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 8 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na listopad 2020. Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 13,5% dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 4,6%.

Prema izvornim indeksima u listopadu je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 0,6%, dok je kumulativni godišnji rast u promatranom dijelu godine iznosio 6,3%. U istom je razdoblju prema podacima DZS-a zabilježen pad zaposlenosti u industriji (-0,7%) pa je proizvodnost rada u djelatnostima industrije od siječnja do listopada veća za razmjerno visokih 7%.

Godišnje stope rasta traju od prosinca prošle godine pa je proizvodnja u prvih deset mjeseci 2021. viša za 7,1%. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u prvih deset mjeseci bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+9,8%). Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 8,8%, intermedijarni proizvodi 7,7%, netrajni proizvodi za široku potrošnju 5,8% te energija 5,6%.

Poslovna očekivanja u listopadu su se u svim djelatnostima pogoršala u odnosu na rujan ove godine te je indeks pouzdanja poslovnih subjekata u svim djelatnostima bio ispod prosječne razine iz prethodna tri mjeseca. Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju usporavanje pri čemu se kao ograničavajući faktori za poslovanje ističu manjak radne snage i financijska ograničenja. S druge strane, oporavak vanjske potražnje i učinak niske prošlogodišnje baze čimbenici su koji trebali nastaviti podržavati nastavak solidnog oporavka obujma industrijske proizvodnje u ovoj godini.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE