GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u osam mjeseci pao 6,5 posto, a uvoz 11,1 posto

Izvoz u osam mjeseci pao 6,5 posto, a uvoz 11,1 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 69,5 milijardi kuna, što je 6,5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 11,1 posto, na 111,1 milijardu kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit je u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 17,9 posto, na 41,6 milijardi kuna.

U zemlje članice EU-a u prvih osam mjeseci je izvezeno roba vrijednih 48,5 milijardi kuna, 3,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice pao je za 13,1 posto, na 20,9 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih osam mjeseci je iz članica EU-a pala za 11,4 posto, na 89,1 milijardu kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 10 posto, na gotovo 22 milijarde kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine je iznosio 9,2 milijarde eura, što je na godišnjoj razini pad za 7,9 posto, dok je uvoz pao za 12,4 posto, na 14,8 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,5 milijardi eura.

U zemlje članice EU-a u prvih osam mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 6,5 milijardi eura, odnosno 4,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za 14,3 posto, na 2,8 milijardi eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 12,7 posto, na 11,85 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pala za 11,3 posto, na 2,9 milijardi eura.

Izvoz u prvih sedam mjeseci pao 7,1 posto, uvoz 11,5 posto
DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih sedam mjeseci koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 7,1 posto, na 61,96 milijardi kuna, dok je uvoz pao za 11,5 posto, na 98,8 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za prvih sedam mjeseci iznosila 61,5 milijardi kuna, što je 7,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 11,9 posto, na 98,3 milijarde kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prvih sedam mjeseca iznosio 36,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 62,7 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prvih sedam mjeseci pao 8,3 posto, na 8,2 milijarde eura, dok je uvoz pao 12,7 posto, na 13,1 milijardu eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,9 milijardi eura.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz, uvoz, robna razmjena, izvoz strojeva, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE