GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u prvih pet mjeseci porastao za 35,3 posto, uvoz za 47 posto

Izvoz u prvih pet mjeseci porastao za 35,3 posto, uvoz za 47 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 12:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 73,2 milijarde kuna, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 47 posto, na 120,6 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Tako je vanjskotrgovinski deficit u prvih pet mjeseci ove godine iznosio 47,4 milijarde kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje bio je veći za 19,5 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom je, prema prvim podacima za prvih pet ovogodišnjih mjeseci, iznosila 60,7 posto, dok je u isto vrijeme prošle godine iznosila 65,9 posto.

Po podacima DZS-a, u zemlje članice EU-a je u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno roba u vrijednosti 52,7 milijardi kuna ili 42,8 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Istodobno je vrijednost uvezene robe u prvih pet mjeseci 2022. iz članica EU-a porasla za 37,7 posto, na 88,4 milijarde kuna.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast za 19 posto, na 20,4 milijarde kuna, uz istodobno snažan skok robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a, za 80,2 posto, na 32,2 milijarde kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih pet mjeseci ove godine je iznosio 9,7 milijardi eura, što je na godišnjoj razini rast za 35,5 posto. Istovremeno, uvoz je porastao za 47,3 posto, na 16 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 6,3 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a u prvih pet mjeseci ove godine je izvezeno robe u vrijednosti od sedam milijardi eura, odnosno 43,1 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je vrijednost uvoza iz tih zemalja porasla za 38 posto, na 11,7 milijardi eura.

Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 19,4 posto, na 2,7 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a skočila za 80,7 posto, na 4,3 milijarde eura.

Izvoz u prva četiri mjeseca ove godine skočio 34,4 posto, uvoz 45,5 posto

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva četiri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 34,4 posto, na 57 milijardi kuna, a uvoz za 45,5 posto, na 94,3 milijarde kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 56,8 milijardi kuna, što je 34 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021., a uvoz porastao za 43,7 posto, na 93,1 milijardu kuna.

Po drugim je podacima vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca 2022. iznosio 37,3 milijarde kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 60,5 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prva četiri mjeseca porastao 34,8 posto, na 7,6 milijardi eura, a uvoz za 45,9 posto, na 12,5 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,9 milijardi eura.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, izvoz, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE