GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jačanje kineske moći: Azijsko-pacifičke zemlje potpisale najveći trgovinski sporazum na svijetu

Jačanje kineske moći: Azijsko-pacifičke zemlje potpisale najveći trgovinski sporazum na svijetu
TRGOVINSKI SAVEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
HANOI - Petnaest azijsko-pacifičkih država u nedjelju je formiralo najveći trgovinski savez na svijetu, pod okriljem Kine i bez sudjelovanja SAD-a koji je pod vladavinom američkog predsjednika Donalda Trumpa napustio pregovore o sličnom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoiju događa se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) koji bi bio jedna od većih ostavština vlade bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Njegov nasljednik Donald Trump je 2017., prvog dana svog mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svjetske trgovinske razmjene.

RCEP bi sada mogao dodatno učvrstiti utjecaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila regije.

Potpisalo ga je 15 država – deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezije, Filipina, Indonezije i Vijetnama, te Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Dogovor je značajan jer su rivalske regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja po prvi put dio zajedničkog trgovinskog sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.

Sporazum je potpisan virtualno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama na Južnom kineskom moru i planovima o gospodarskom oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Cilj sporazuma o kojem se pregovaralo više od desetljeća je da se u nadolazećim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin susreta.

Sporazum stupa na snagu kad ga ratificira dovoljan broj država, unutar iduće dvije godine, rekao je prošli tjedan indonezijski ministar trgovine.

Tagovi: Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo, NR Kina, Donald Trump, Japan, Južna Koreja, ASEAN, Južno kinesko more
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE