GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Januarska inflacija u Srbiji 8,2%

Januarska inflacija u Srbiji 8,2%
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 15:42
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Potrošačke cene u januaru 2022. godine su, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 8,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najviše su tokom 12 meseci i to za 13,5 odsto poskupeli – hrana i bezalkoholna pića. U okviru hrane najveći rast beleže povrće – za 26,4 odsto, potom ulja i masti za 21,4 odsto, kafa, čaj i kakao za 17,3 odsto, i meso za 16,1 odsto.

Najmanju stopu poskupljenja kada je reč o hrani, od 6,2 odsto, beleži riba. U okviru ove statističke grupe samo mineralna voda, bezalkoholna pića i sokovi beleže godišnje poskupljenje od 2,9 odsto.

Korišćenje i održavanje vozila je od januara 2021. do januara 2022. poskupelo za 17,3 odsto.

Goriva i maziva za putnička vozila poskupela su za 21,3 procenta.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u januaru 2022. godine, u odnosu na decembar 2021. godine, u proseku su povećane za 0,8 odsto.

"Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura (1,6 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,4 odsto), oprema za stan i tekuće održavanje (1,1 odsto), transport (jedan odsto), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, zatim zdravlje i restorani i hoteli (za po 0,4 odsto), alkoholna pića i duvan i komunikacije (za po 0,1 odsto)", navodi Republički zavod za statistiku.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća (-0,5 odsto) i obrazovanje (-0,1 odsto).

Tagovi: inflacija u Srbiji, inflacija, hrana, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a
INVESTICIJE
AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a
ZAGREB - Izravna strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo lani su iznosila 3,8 milijardi eura i manja su od jedan posto BDP-a, dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri posto BDP-a, rečeno je u utorak na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) o izravnim stranim ulaganjima.
Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda
NUŽDA
Irska donosi dva proračuna u jednom kako bi ublažila pad standarda
DUBLIN - Irska će u utorak donijeti dva proračuna u jednom, povećavajući potrošnju i smanjujući poreze više nego inače, dok će istodobno pomoći kompanijama i potrošačima da se nose s ogromnim računima za energiju i ostaviti sredstva sa strane ako zatrebaju za dodatnu pomoć.
Očekivanja njemačkih izvoznika na najnižoj razini od svibnja 2020.
IZVOZNICI
Očekivanja njemačkih izvoznika na najnižoj razini od svibnja 2020.
MUENCHEN - Očekivanja njemačkih izvoznika iz sektora industrije u rujnu su ponovo pogoršana i na najnižoj su razini od svibnja 2020. godine, pokazalo je izvješće njemačkog instituta Ifo o poslovnoj klimi.
Pad raspoloženja u njemačkoj ekonomiji veći od očekivanog
PESIMIZAM
Pad raspoloženja u njemačkoj ekonomiji veći od očekivanog
BERLIN - Raspoloženje u njemačkoj ekonomiji značajno se pogoršalo zbog rata u Ukrajini i pandemije, potvrđuju najnoviji podaci vodećih ekonomskih istraživača. Ujedno upozoravaju i na recesiju.
Stopa anketne nezaposlenosti 7,3 posto
TRŽIŠTE RADA
Stopa anketne nezaposlenosti 7,3 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE