GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan izbjegao tehničku recesiju, no slabosti su još uvijek prisutne

Japan izbjegao tehničku recesiju, no slabosti su još uvijek prisutne
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japan je izbjegao tehničku recesiju jer su revidirani službeni podaci u ponedjeljak pokazali da se gospodarstvo vratilo rastu u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, potaknuto snažnim kapitalnim izdacima.

Revizije prema gore ipak su bile slabije od procijenjenih, s time da je osobna potrošnja ostala slaba.

Rastu očekivanja da bi Banka Japana mogla normalizirati kamatne stope već na svom sastanku od 18. do 19. ožujka usred znakova snažnog povećanja plaća na ovogodišnjim proljetnim pregovorima o plaćama Shunto između sindikata i poslodavaca.

Japanski bruto domaći proizvod povećao se za 0,4% u četvrtom tromjesečju u usporedbi s godinom ranije, što je slabije od konsenzusnih očekivanja za rast od 1,1% u anketi Reutersa. Privremeni podaci prošlog mjeseca pokazali su smanjenje BDP-a za 0,4 posto. Gospodarstvo se u razdoblju od srpnja do rujna smanjilo za 3,3 posto.

Japanski BDP u četvrtom tromjesečju također je porastao za 0,1% u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je slabije od prosječne prognoze rasta od 0,3% u anketi Reutersa. Privremeni podaci pokazali su smanjenje od 0,1%. Gospodarstvo je u trećem tromjesečju palo 0,8 posto u odnosu na prethodno.

"Revizija rasta BDP-a prema gore u drugoj procjeni objavljenoj danas... bila je manja nego što je većina očekivala", napisao je šef Capital Economicsa za Aziju i Pacifik Marcel Thieliant u bilješci klijenta.

"Iako je došlo do velike revizije poslovnih ulaganja, od prvobitno prijavljenog pada od 0,1% q/q do skoka od 2,0% q/q, to je djelomično nadoknađeno smanjenjem zaliha i nešto većim padom osobne potrošnje," On je rekao. “Doista, brojke potvrđuju da je potrošnja pala tri uzastopna tromjesečja.”

Visoka inflacija ipak je smanjila domaću potražnju i osobnu potrošnju, naglašavajući krhkost rasta u zemlji. Osobna potrošnja pala je 0,3% tromjesečno u odnosu na tromjesečje - više od privremenih procjena pada od 0,2%.

Reuters je izvijestio da će Banka Japana vjerojatno smanjiti svoju procjenu potrošnje i tvorničke proizvodnje na svom sljedećem sastanku odbora za politiku 18. i 19. ožujka, citirajući tri osobe koje su upoznate s tim pitanjem.

Kapitalni izdaci porasli su za 2% tromjesečno u odnosu na tromjesečje, u usporedbi s provizornim padom od 0,1% koji je procijenila vlada, ali bili su ispod konsenzusnih očekivanja o povećanju od 2,5%.

Nade u reviziju BDP-a naviše porasle su nakon što su podaci Ministarstva financija objavljeni prošlog ponedjeljka pokazali da su kapitalni izdaci porasli za 16,4% u četvrtom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, te za 10,4% na sezonski prilagođenoj tromjesečnoj osnovi.

Tagovi: JAPAN, recesija, investicije, jen, dolar, kamate, bank of japan
PROČITAJ I OVO
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE