GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug 73,2% BDP-a, ove godine raste na iznad 80%

Javni dug 73,2% BDP-a, ove godine raste na iznad 80%
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 09:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni javni dug (iskazan prema metodologiji ESA 2010) krajem prošle godine iznosio je 293 mlrd. kuna što je za 6,9 mlrd. kuna ili 2,4% više u odnosu na kraj 2018.

U relativnom izrazu podaci za prosinac prošle godine potvrđuju nastavak pada udjela ukupnog javnog duga u BDP-u i petu godinu za redom (za 1,6 postotnih bodova u odnosu na kraj 2018.). Tako se u relativnom izrazu javni dug opće države krajem prosinca spustio na 73,2% BDP-a.

Čimbenici koji su išli u prilog relativnom smanjenju javnog duga u prošloj godini bili su nastavak povoljnih fiskalnih kretanja (što je u konačnici polučilo manjim potrebama države za zaduživanjem), okruženje visoke razine likvidnosti i nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa što je poboljšalo uvjete zaduživanja na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu te doprinijelo smanjenju kamatnih stopa čime su smanjeni izdaci za kamate te je poboljšana i ročna struktura duga. Pad udjela javnog duga u BDP-u posljedica je solidnog gospodarskog rasta u 2019. od realnih 2,9%.

Promatrajući prema valutnoj strukturi, krajem 2019. godine vanjska komponenta javnog duga (95,8 mlrd. kuna) zabilježila je smanjenje na godišnjoj razini za 8 mlrd. kuna odnosno 8,6% dok je unutarnja komponenta javnog duga uz rast na godišnjoj razini za 8,7% krajem prosinca 2019. bila je na razini od 197,2 mlrd. kuna čineći udio od 67,3% u ukupnom javnom dugu.

Obzirom na novonastalu situaciju vezanu na pandemiju korona virusa koja je prouzročila zastoj na globalnoj razini nepovoljna ekonomska kretanja neće zaobići ni Hrvatsku. Mjere Vlade usmerene na ublažavanje posljedica zaustavljanja/usporavanja ekonomske aktivnosti uvedenih kako bi se kontroliralo širenje zaraze iziskuju značajno povećanje rashodne strane proračuna.

Potrebe za zatvaranjem proračunskog manjka država će dijelom namiriti novim zaduživanjima na financijskim tržištima bilo putem kreditnih linija bilo na tržištima kapitala. Navedeno će se, uz pad gospodarske aktivnosti, nepovoljno odraziti na kretanje duga opće države u nominalnom i relativnom izrazu. Uz pad gospodarstva u 2020. godini očekujemo i povrat udjela duga opće države u BDP-u na razine i iznad 80%, zadnji put zabilježene 2016. godine. I slabljenje kune u odnosu na euro dodatan je čimbenik koji će pridonijeti povećanju omjera javnog duga u BDP-u

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, vanjski dug, hrvatsko zaduživanje
PROČITAJ I OVO
Prihodi gradskog proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kuna
MANJAK
Prihodi gradskog proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kuna
RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obesnel rekao je u srijedu na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća kako očekuje da će prihodi gradskog proračuna u ovoj godini biti manji za 150 do 200 milijuna kuna, na što ukazuje smanjenje prihoda u nekoliko posljednjih mjeseci.
EK predlaže 1850 milijardi eura za oporavak europske ekonomije
ENORMNO
EK predlaže 1850 milijardi eura za oporavak europske ekonomije
BRUXELLES - Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.
Srezan kreditni rejting Argentine
REJTING
Srezan kreditni rejting Argentine

BUENOS AIRES - Agencije su snizile kreditni rejting Argentine usred pandemije koronavirusa i pregovora s vjerovnicima o restrukturiranju više milijardi dolara inozemnog duga.

Francuska ekonomija mogla bi se u drugom kvartalu srušiti 20 posto
CRNE PROGNOZE
Francuska ekonomija mogla bi se u drugom kvartalu srušiti 20 posto

PARIZ - Francusko gospodarstvo u drugom bi kvartalu u uvjetima polaganog izlaska zemlje iz karantene moglo pasti 20 posto u odnosu na prva tri mjeseca, procjenjuju u statističkom uredu INSEE-u.

Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana
DOGOVOR
Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako su sa sindikatima javih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem cro-kartice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE