GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug porastao na 63,3% BDP-a

Javni dug porastao na 63,3% BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2024 / 10:45
Autor: RBA analize

ANALIZA - Krajem ožujka 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 49,5 milijardi eura što je 1,1 mlrd. eura ili 2,3% više u odnosu na kraj ožujka 2023. godine.

Blagi rast duga opće države u prvom ovogodišnjem tromjesečju posljedica je isključivo rasta zaduživanja središnje države. Naime, ostale sastavnice podsektora opće države (fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) zabilježile su smanjenje duga. Središnja država s ukupnim dugom od 48,3 mlrd. eura čini 98% ukupnog javnog duga.

Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi oko 65%. Slijede krediti (s oko 30%) te na kraju kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti.

Promatrano u relativnom izrazu, ukupan dug opće države na kraju prvog tromjesečja 2024. godine iznosio je 63,3% godišnjeg BDP-a i bio je 0,2 postotna boda viši u odnosu na kraj 2023. I dalje povoljna kretanja u dinamici javnog duga rezultat su prije svega nastavka pozitivnih gospodarskih aktivnosti odnosno izraženog rasta nominalnog BDP-a i na početku 2024.

Prema podacima o strukturi duga, na kraju prvog tromjesečja unutarnji dug opće države iznosio je gotovo 35 mlrd. eura na kraju ožujka (+2,1% u odnosu na kraj 2023., te je činio 70,1% ukupnog duga. Inozemni dug opće države je uz povećanje za 3,9% u odnosu na kraj 2023. krajem ožujka dosegnuo 14,9 mlrd. eura.

Kretanja u javnim financijama ostaju relativno povoljna i u ovoj godini zahvaljujući prije svega solidnom gospodarskom rastu temeljenom na potrošnji čije oporezivanje povoljno djeluje na proračunske prihode. Gospodarski rast, i dalje povišena inflacija, povoljna kretanja na tržištu rada te, osobito, rast osobne potrošnje koja utječe na prihode od PDV-a impliciraju i mogući snažniji rast prihoda proračuna u ovoj godine trenutnih projekcija. Ipak, on neće nadmašiti rast na rashodnoj strani što će dovesti do pogoršanja proračunskog salda. Prema našim očekivanjima, na razini cijele 2024. godine očekujemo manjak konsolidirane opće države na razini 2,2% BDP-a. Međutim, uz nastavak rasta gospodarske aktivnosti, relativni pokazatelj kretanja javnog duga nastavit će padati na razinu oko 60% BDP-a u 2024.

Tagovi: zaduženost, dug, javni dug, unutarnji dug
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE