GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna

Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 09:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon što je travanjskom EDP notifikacijom potvrđen već prethodno objavljen podatak o javnom dugu koji je tijekom prošle godine porastao 36,8 mlrd kuna (+12,6%) dosegnuvši povijesno najvišu vrijednost od 329,7 mlrd kuna pri čemu je omjer javnog duga u odnosu na BDP dosegnuo je 88,7% (+15,9 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2019.) ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju siječnja iznosilo je 332,3 mlrd kuna.

U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%). Na mjesečnoj razini prirast duga rezultat je rasta inozemne komponente duga koja se u tom mjesecu povećala za 5,0 mlrd kuna (ili 4,8%) dok se unutarnji dug istovremeno smanjio za 2,4 mlrd kuna (+1,1%). S druge strane, porast na godišnjoj razini najvećim dijelom se odnosi na rast unutarnjeg duga koji se do kraja siječnja 2021. u odnosu na kraj siječnja prethodne godine povećao za 25,2 mlrd kuna (+12,9%).

U ovoj godini očekujemo kako bi se omjer duga opće države i BDP-a trebao vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na istim ili čak blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine oko 87,5%.

Nakon toga, u narednim godina očekujemo daljnji pad relativnog pokazatelja javnog duga uz blago ubrzavanje dinamike pada. Manjak proračuna opće države trebao bi se suziti na oko 4,2% BDP-a uz daljnje poboljšanje te vraćanje na razine unutar Maastrichških kriterija tijekom 2022. godine.

I u Vladinim projekcijama objavljenim u Programu konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2022.- 2024. unutar fiskalnih projekcija (koje su ujedno i uvod u najavljeni rebalans proračuna u lipnju) Vlada predviđa dinamiku pada javnog duga u odnosu na BDP u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarske aktivnosti, pa će u 2024., odnosno na kraju projekcijskog razdoblju prema sadašnjim očekivanjima omjer javnog duga i BDP-a pasti na 76,8%.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE