GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast

Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:41
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.

U apsolutnim iznosima, u odnosu na kraj 2019. godine javni dug povećan je za 5,9 milijardi kuna ili dva posto.

Podaci za ožujak potvrđuju početak nepovoljnijih kretanja javnog duga uslijed ekonomskog zastoja uvedenog radi suzbijanja pandemije, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA), napominjući i da je porast javnog duga u prvom tromjesečju i rezultat zaduživanja države na tržištu kapitala izdavanjem obveznica.

Naime u prvom tromjesečju izdano je 15 milijardi kuna obveznica na domaćem tržištu kapitala.

U nastavku godine, uz novonastale okolnosti rasle su i potrebe za financiranjem što je donijelo dodatno zaduživanje. Stoga je početkom svibnja realizirano izdanje od 1,445 milijardi eura, u lipnju su uslijedile dvije milijarde eura inozemnog izdanja euroobveznica dok se početkom lipnja država na domaćem tržištu zadužila za dodatnih pet milijardi kuna.

"Iako je Vlada i prijašnjim izdanjima zatvorila potrebe za financiranjem za ovu godinu, zadnje zaduživanje ne iznenađuje uzimajući u obzir očekivanu snažnu kontrakciju gospodarstva, manje priljeve u državni proračun i eventualne dodatne potrebe za financiranjem kao i mogućnost predfinanciranja za 2021. godinu. Posljedično je neizbježan i rast duga opće države te će se, uz pad gospodarstva, omjer javnog duga u BDP-u ponovo vratiti na razine iznad 80 posto, zadnji put zabilježene 2016. godine", kaže se u komentaru RBA-ovih analitičara.

Prema projekcijama Vlade, uz realni godišnji pad BDP-a od 9,4 posto omjer javnog duga u BDP-u dosegnut će 86,7.

Promatrajući prema valutnoj strukturi, krajem prvog tromjesečja vanjska komponenta javnog duga (100,8 milijardi kuna) povećana je za 5,1 milijardu kuna odnosno 5,4 posto u odnosu na kraj 2019., dok je unutarnja komponenta uz rast u odnosu na kraj 2019. za 0,4 posto, krajem ožujka 2020. bila na razini od 198 milijardi kuna, čineći udio od 66,3 posto u ukupnom javnom dugu.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE