GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast

Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:41
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.

U apsolutnim iznosima, u odnosu na kraj 2019. godine javni dug povećan je za 5,9 milijardi kuna ili dva posto.

Podaci za ožujak potvrđuju početak nepovoljnijih kretanja javnog duga uslijed ekonomskog zastoja uvedenog radi suzbijanja pandemije, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA), napominjući i da je porast javnog duga u prvom tromjesečju i rezultat zaduživanja države na tržištu kapitala izdavanjem obveznica.

Naime u prvom tromjesečju izdano je 15 milijardi kuna obveznica na domaćem tržištu kapitala.

U nastavku godine, uz novonastale okolnosti rasle su i potrebe za financiranjem što je donijelo dodatno zaduživanje. Stoga je početkom svibnja realizirano izdanje od 1,445 milijardi eura, u lipnju su uslijedile dvije milijarde eura inozemnog izdanja euroobveznica dok se početkom lipnja država na domaćem tržištu zadužila za dodatnih pet milijardi kuna.

"Iako je Vlada i prijašnjim izdanjima zatvorila potrebe za financiranjem za ovu godinu, zadnje zaduživanje ne iznenađuje uzimajući u obzir očekivanu snažnu kontrakciju gospodarstva, manje priljeve u državni proračun i eventualne dodatne potrebe za financiranjem kao i mogućnost predfinanciranja za 2021. godinu. Posljedično je neizbježan i rast duga opće države te će se, uz pad gospodarstva, omjer javnog duga u BDP-u ponovo vratiti na razine iznad 80 posto, zadnji put zabilježene 2016. godine", kaže se u komentaru RBA-ovih analitičara.

Prema projekcijama Vlade, uz realni godišnji pad BDP-a od 9,4 posto omjer javnog duga u BDP-u dosegnut će 86,7.

Promatrajući prema valutnoj strukturi, krajem prvog tromjesečja vanjska komponenta javnog duga (100,8 milijardi kuna) povećana je za 5,1 milijardu kuna odnosno 5,4 posto u odnosu na kraj 2019., dok je unutarnja komponenta uz rast u odnosu na kraj 2019. za 0,4 posto, krajem ožujka 2020. bila na razini od 198 milijardi kuna, čineći udio od 66,3 posto u ukupnom javnom dugu.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
PLANOVI
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
ZAGREB - Vlada najavljuje da kreću na posao - smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE