GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom
NEJEDNAKOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BONN - Svaki deseti čovjek na svijetu je gladan, a istovremeno mnoge tvrtke ostvaruju golemu zaradu od krize: 95 prehrambenih i energetskih kompanija više je nego udvostručilo profit u 2022., pokazuje izvješće Oxfama, prenosi Deutsche Welle .

Kako se ističe u izvješću "Opstanak najbogatijih", koje je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, prvi put u posljednjih 25 godina istodobno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike tvrtke i njihovi vlasnici profitirali su na raznim krizama.

Prema podacima Oxfama, od 2020. najbogatiji postotak čovječanstva imao je ukupno 26 trilijuna američkih dolara, a preostalih 99 posto raspolagalo je sa 16 bilijuna američkih dolara.

U protekloj godini bogatstvo milijardera ponovno je "naglo poraslo", posebice zbog "nebesno rastućeg profita prehrambenih i energetskih kompanija", uključujući 95 kompanija koje su prošle godine više nego udvostručile profit.

U Njemačkoj je 81 posto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem postotku stanovništva, dok je preostalih 19 posto otišlo 99 posto građana Njemačke.

Prema podacima Oxfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plaća. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu je gladna. Kako se ističe u izvješću, 60 posto gladnih u svijetu su žene i djevojke.

Istodobno, tri četvrtine svih vlada planira smanjiti izdatke u javnom sektoru, poput obrazovanja i zdravstva. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se ovom trendu suprotstave porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oxfam traži porez na višak profita od najmanje 50 posto jer su, kako kažu, "prijašnji planovi oporezivanja tih kriznih profitera propali".

Prihodi ostvareni na ovaj način trebali bi se ulagati u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvješću.

Tagovi: bogatstvo, siromaštvo, Oxfam, Svjetski ekonomski forum
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE