GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedna od rejting agencija najavila najavio mogućnost snižavanja kineskog rejtinga

Jedna od rejting agencija najavila najavio mogućnost snižavanja kineskog rejtinga
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 11:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka bonitetna agencija Moody's danas je pogoršala izglede za dugoročni kreditni rejting Kine sa stabilnih na negativne. Među razlozima navodi vjerojatnu državnu financijsku potporu lokalnim vlastima i državnim tvrtkama, što predstavlja rizik, prenosi francuska novinska agencija AFP.

"Smanjenje rejtinga odražava sve veće dokaze da će vlada i širi javni sektor pružiti financijsku potporu regionalnim i lokalnim vladama ... i poduzećima u državnom vlasništvu, što predstavlja širok rizik pada kineske fiskalne, gospodarske i institucionalne snage", rekla je agencija za ocjenjivanje rejtinga. rekao je, prenosi AFP.

Rizici su povezani sa strukturno i ustrajno nižim srednjoročnim gospodarskim rastom i smanjenjem sektora nekretnina, dodala je.

Kineski sektor nekretnina, koji čini oko četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), nalazi se u dubokoj dužničkoj krizi. Neki od najvećih developera nekretnina grcaju u milijarde američkih dolara duga i prijeti im propast.

Kinesko ministarstvo financija odgovorilo je izjavom da je razočarano odlukom Moody'sa. "Makroekonomska situacija u Kini jača od početka godine - u uvjetima složene i teške međunarodne situacije i nestabilnog gospodarskog oporavka", rekao je glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP.

Kineski gospodarski oporavak ometen je slabim potrošačkim i gospodarskim raspoloženjem, dugotrajnom krizom nekretnina, rekordnom nezaposlenošću mladih i globalnim gospodarskim usporavanjem koje je dovelo do pada potražnje za kineskim proizvodima, navodi AFP.

Kineski BDP porastao je 4,9 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju, nadmašivši očekivanja analitičara o rastu od oko 4,4 posto, ali manje u odnosu na rast od 6,3 posto u drugom tromjesečju.

Tagovi: kina, moodys, kineski rejtiong, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
Šonje: Model rasta je neodrživ
ZAGREB - Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je u utorak na predstavljanju Bijele knjige udruženja stranih ulagača, da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
SKOK
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
ZAGREB - Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
ZARADE
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
BEOGRAD - Prosečna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 95.093 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Polovina zaposlenih radila je za manje od 69.842 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za ovaj mesec.
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
TRŽIŠTE RADA
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
BERLIN - Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalificirane radne snage. Oni bi se mogli riješiti povećanjem sudjelovanja žena, starijih zaposlenika i osoba s invaliditetom na tržištu rada, istaknuo je danas u Berlinu njemački ministar rada Hubertus Heil.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
RADNA SNAGA
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
ZAGREB - Hrvatskoj nedostaje radnika u gotovo svim segmentima gospodarstva, od radno intenzivnih djelatnosti do visokokvalificiranih stručnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE