GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li Sjedinjene države već u recesiji?

Jesu li Sjedinjene države već u recesiji?
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 15:19
Autor: SEEbiz / Bloomberg / B92
NEW YORK - Koronavirus bi mogao zadati konačni udarac najdužoj ekonomskoj ekspanziji u američkoj povijesti.

To se može gledati i iz drugog  kuta: najduža ekonomska ekspanzija u povijesti SAD-a možda je već gotova, a njezin krvnik je epidemija koronavirusa, piše Bloomberg.

Djeluje neozbiljno govoriti o recesiji kada radnih mjesta ima u izobilju. Ovih dana je američki Ured za statistiku rada objavio pad nezaposlenosti na 3,5 posto, što je pedesetogodišnji minimum.

Ali recesija nije ono vrijeme kada stvari idu loše, već kada ne idu onoliko dobro kao kada je bio vrhunac. I obrnuto, ekspanzija počinje kad ekonomija dotakne dno i počne se oporavljati.

Kada se povjesničari ekonomije budu osvrtali na današnje dane, možda će procijeniti veljaču 2020. kao vrhunac najdužeg zabilježenog napretka otkad američki Nacionalni ured za ekonomska istraživanja bilježi podatke, odnosno od 1854. godine.

To ne bi bio prvi put da su SAD u recesiji a da to ne znaju. U ljeto 2008. tvorci politika FED-a i dalje su predviđali pristojan ekonomski rast za tu i narednu godinu – iako je recesija počela u prosincu prethodne godine, kako je kasnije utvrdio komitet Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja.

Izvještaj o nezaposlenosti u veljači zasniva se na podacima do 12. u mjesecu, a od tada se dosta toga promijenilo. Do tog datuma nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze u SAD-u, do 5. ožujka ih je već bilo 99, od čega deset preminulih osoba, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema istraživanju MIT-a američka ekonomija bila je u opasnosti od recesije i prije epidemije koronavirusa. U siječnju je šansa da SAD odu u recesiju iznosila 70 posto, iako je tržište dionica bilo 22 posto u plusu u odnosu na prethodnu godinu, kažu podaci MIT-a. Otad su burze oslabile, čineći domaćinstva siromašnijim, a poslovne ljude pesimističnim.

Kako piše njujorška agencija, iako nema mnogo ekonomista koji tvrde da je ekonomija SAD-a već u recesiji, neki počinju isticati kako je ona neminovna.

Mark Zandi, glavni ekonomista Moodys Analyticsa, kaže da je vjerojatnost recesije u SAD-u ove godine barem 50 posto.

U doba koronavirusa ljubljenje je zabranjeno, ali SAD bi možda mogle poljubiti za rastanak svoj najduži period ekonomske ekspanzije u povijesti.

Tagovi: američka ekonomija, recesija, Mark Zandi, koronavirus, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE