GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će izgledati život hrvatskih građana kad krene zaokruživanje cijena zbog uvođenja eura?

Kako će izgledati život hrvatskih građana kad krene zaokruživanje cijena zbog uvođenja eura?
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Inflacija u eurozoni u svibnju je dodatno ubrzala, na novu rekordnu razinu od 8,1 posto godišnje, potaknuta najviše cijenama energije, objavio je Eurostat.

Cijene energije su u eurozoni u svibnju porasle za čak 39,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Eurozona je u svibnju bilježila i snažniji rast cijena hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 7 posto na godišnjoj razini.

Kad se, međutim, gleda po članicama, »izvedba« inflacije je dosta šarolika, od one u baltičkim zemljama gdje se stope inflacije penju iznad 15 posto, pa je tako Estonija u svibnju bilježila stopu inflacije od 20,1 posto, Litva od 18,5 posto, a Latvija od 16,4 posto, dok su najblaže u svibnju porasle potrošačke cijene na Malti, za 5,6 posto, a blizu je i Francuska sa stopom rasta cijena od 5,8 posto, piše Novi list.

Dvoznamenkaste stope imaju i Slovačka i Nizozemska, od 11,8, odnosno 10,2 posto. Mjesec ranije, u travnju, godišnja inflacija eurozone iznosila je primjerice 7,4 posto, pa je očito da se rast cijena ubrzava, te će se vjerojatno i nastaviti, što se Europska središnja banka sprema »presjeći« povećanjem ključnih kamatnih stopa koje se očekuje u srpnju, dok bi do rujna trebala konačno izaći iz negativne stope na bankarske depozite.

Godišnja inflacija u Hrvatskoj također je na rekordnim razinama. Imamo podatak za travanj, kada je iznosila 9,4 posto, pa se za zebnjom očekuje što će biti dalje.

Vlada navodno priprema novi paket mjera pomoći za građane, ministar financija Zdravko Marić kaže da je alarm upaljen, a od viših cijena najviše stradaju građani koji imaju najniža primanja.

Cijene rastu iz mjeseca u mjesec, brže od rasta plaća, i tome kao da se više ne nazire kraj, s tim da je Hrvatska u specifičnoj situaciji gdje će se na postojeću inflaciju – uzrokovanu naravno šokovima na strani ponude, ali i sve očitijom inflatornom spiralom – vjerojatno nasloniti i efekt uvođenja eura.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena kreće od 5. rujna, ali već sada neki trgovci, kafići, obrti, kalkuliraju i polako cijene zaokružuju naviše.

To se ne bi smjelo, no čini se da od originalnog recepta guvernera HNB-a Borisa Vujčića da ljudi kupuju tamo gdje je jeftinije neće biti puno »vajde« jer – cijene dižu svi.

Tagovi: uvođenje eura, eurozona, Boris Vujčić, Europska središnja banka, inflacija, rast cijena, energija, hrana
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE