GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će izgledati život hrvatskih građana kad krene zaokruživanje cijena zbog uvođenja eura?

Kako će izgledati život hrvatskih građana kad krene zaokruživanje cijena zbog uvođenja eura?
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Inflacija u eurozoni u svibnju je dodatno ubrzala, na novu rekordnu razinu od 8,1 posto godišnje, potaknuta najviše cijenama energije, objavio je Eurostat.

Cijene energije su u eurozoni u svibnju porasle za čak 39,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Eurozona je u svibnju bilježila i snažniji rast cijena hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 7 posto na godišnjoj razini.

Kad se, međutim, gleda po članicama, »izvedba« inflacije je dosta šarolika, od one u baltičkim zemljama gdje se stope inflacije penju iznad 15 posto, pa je tako Estonija u svibnju bilježila stopu inflacije od 20,1 posto, Litva od 18,5 posto, a Latvija od 16,4 posto, dok su najblaže u svibnju porasle potrošačke cijene na Malti, za 5,6 posto, a blizu je i Francuska sa stopom rasta cijena od 5,8 posto, piše Novi list.

Dvoznamenkaste stope imaju i Slovačka i Nizozemska, od 11,8, odnosno 10,2 posto. Mjesec ranije, u travnju, godišnja inflacija eurozone iznosila je primjerice 7,4 posto, pa je očito da se rast cijena ubrzava, te će se vjerojatno i nastaviti, što se Europska središnja banka sprema »presjeći« povećanjem ključnih kamatnih stopa koje se očekuje u srpnju, dok bi do rujna trebala konačno izaći iz negativne stope na bankarske depozite.

Godišnja inflacija u Hrvatskoj također je na rekordnim razinama. Imamo podatak za travanj, kada je iznosila 9,4 posto, pa se za zebnjom očekuje što će biti dalje.

Vlada navodno priprema novi paket mjera pomoći za građane, ministar financija Zdravko Marić kaže da je alarm upaljen, a od viših cijena najviše stradaju građani koji imaju najniža primanja.

Cijene rastu iz mjeseca u mjesec, brže od rasta plaća, i tome kao da se više ne nazire kraj, s tim da je Hrvatska u specifičnoj situaciji gdje će se na postojeću inflaciju – uzrokovanu naravno šokovima na strani ponude, ali i sve očitijom inflatornom spiralom – vjerojatno nasloniti i efekt uvođenja eura.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena kreće od 5. rujna, ali već sada neki trgovci, kafići, obrti, kalkuliraju i polako cijene zaokružuju naviše.

To se ne bi smjelo, no čini se da od originalnog recepta guvernera HNB-a Borisa Vujčića da ljudi kupuju tamo gdje je jeftinije neće biti puno »vajde« jer – cijene dižu svi.

Tagovi: uvođenje eura, eurozona, Boris Vujčić, Europska središnja banka, inflacija, rast cijena, energija, hrana
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE