GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakva je kvaliteta života u Vukovaru?

Kakva je kvaliteta života u Vukovaru?
ĆIVOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 19:40
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Na današnji dan prije 32 godine pao je Grad Heroj, pao je Vukovar. 87 dana branitelji su pružali herojski otpor i u ljudstvu i u tehnici višestruko nadmoćnijem agresoru.

U danonoćnim napadima poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila. U razorenom Vukovaru, nakon ulaska pripadnika tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi, slijedili su dani užasa. A kako se u Vukovaru živi danas?

U njemu je, prema posljednjem popisu stanovništva, malo više od 23 tisuće stanovnika. U svakodnevnoj borbi da se zadrže mladi dosta se ulaže u obrazovanje i socijalnu politiku - od naknade za novorođenčad, besplatnog školskog materijala, stipendija do stambenog zbrinjavanja. Vukovarci se neumorno bore za bolju i ljepšu budućnost svojega grada u kojemu je, nadaju se, i budućnost njihove djece...

Nakon završetka studija u Zagrebu, mlada logopetkinja Barbara mogla je birati gdje će raditi. No vratila se u svoj Vukovar.

- Vukovar je prije svega moj dom. Tu sam na svome, imam svoju obitelj i svoje prijatelje, rekla je Barbara Zima za HRT.

Pandemijske 2020. odlučila je otvoriti privatni kabinet.

- Ima sve veći broj djece koja imaju poteškoće u govoru i komunikaciji, međutim svako je dijete izazov za sebe, kaže.

Nepovratna sredstva koja je dobila od Grada bila su joj vjetar u leđa.

- Zaista je lijepo živjeti ovdje, pogotovo zato što svakim danom se sve više toga gradi i grad sve više živi. Puno mladih obitelji se naselilo, puno dječice, rekla je Barbara.

Sandra ima dva sina i kćer. Iako su rođeni nakon rata, smatra, moraju znati što su njihova majka i njihov grad proživjeli.

- Čekali smo malo da porastu da mogu shvatiti neke stvari. Doslovno smo ih odveli na sve lokacije i taj put koji sam ja prošla sa svojom obitelji 91'., rekla je Sandra Gašparić.

Već godinu dana djelatnica je Memorijalnog centra. Tako da i posjetiteljima svakodnevno priča o herojstvu i žrtvi Vukovaraca.

- Vukovar danas živi punim plućima, ali baš ono punim plućima i to mi je najteže ljudima objasniti, da koliko god su nam se grozne stvari dogodile te 91., mi možemo dalje, mi moramo dalje. Vukovar je grad malih ljudi, rekla je.

Marija se u Vukovar vratila kao petogodišnjakinja. Sada u kući u kojoj je odrasla podiže svoje troje djece.

- Vratili smo se u grad koji je bio razrušen, a sada mogu reći da je jedan od najljepših gradova, kako u Hrvatskoj tako mogu reći i u svijetu jer je prekrasan, kaže Marija Zakaljuk.

I njezin suprug tako je postao Vukovarac.

- Vukovar sam sebi zapravo bira građane koji će u njemu da žive. Možemo mi govoriti da smo mi birali Vukovar, ali ja zapravo mislim da je Vukovar izabrao nas kao jednu cjelokupnu obitelj, rekao je Olega Zakaljuk.

Ljubav prema gradu prenose i na novu generaciju Vukovaraca.

Budućnost Vukovara u malim je Vukovarcima koji već sada u svojim malim srcima osjećaju veličinu i herojstvo svojega grada.

Tagovi: Vukovar, gospodarstvo
PROČITAJ I OVO
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
OPTIMIZAM
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
NEW YORK - Najnovija anketa o raspoloženju potrošača sa Sveučilišta u Michiganu otkrila je da potrošači očekuju da će inflacija iznositi 3,1% u godini, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlomjesečna očekivanja od 4,5%.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - S&P Global Ratings i DBRS Morningstar u petak su potvrdili kreditni rejting Slovenije. S&P je potvrdio ocjenu AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar potvrdio je ocjenu A s jednako stabilnim izgledima, objavili su na stranicama Ministarstva financija.
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
CIJENE
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
PEKING - Potrošačke cijene u Kini pale su najbrže u tri godine u studenom, dok se tvornička deflacija produbila, što ukazuje na sve veći deflacijski pritisak jer slaba domaća potražnja dovodi u sumnju gospodarski oporavak.
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
STAVOVI
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza mora hitno riješiti budžetsku krizu, inače rizikuje produbljivanje ekonomskih problema zemlje, rekao je u petak predsjednik njemačkog instituta za istraživanje privrede Marcel Fratzscher.
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su 199.000 radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u studenom. Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s listopadskih 3,9 posto na 3,7 posto, što je također pozitivno iznenadilo tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE