GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan pad trgovine na malo

Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.

Naime, nakon snažnog mjesečnog pada u ožujku (-11,3%) ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u travnju je ubrzao s padom te je realno bio niži za čak 19,8% u odnosu na ožujak. Time je dao snažan doprinos padu na godišnjoj razini koji je iznosio 25,5%. Navedena godišnja stopa predstavlja najveći pad na godišnjoj razini od kada pratimo podatke i jasno odražava trenutne i potencijalne posljedice pandemije koronavirusa. Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 40,5%, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2%.

Kumulativno, od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo pad je zabilježen u svim kategorijama trgovačkih struka izuzev trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 19,8% (+48,9% u odnosu na ožujak). Pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-0,9%) dok je u kategoriji goriva i maziva godišnji pad iznosio 39,4% te kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda –87,8%. Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, očekivano bilježe relativno blagu godišnju stopu pada od 3,5% (-24,3 u odnosu na ožujak).

Najveći doprinos godišnjem padu nominalnog prometa u travnju, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 39,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,8%, Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s padom prometa od 45,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0% te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, s padom prometa od 38,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0%.

Iako će podaci za svibanj donijeti nastavak negativnih stopa rasta i mjesecima pred nama doći će do usporavanja pada budući da se ekonomija počela postupno otvarati. Na razini cijele 2020. očekujemo po prvi put nakon 2012. povratak prosječne godišnje stope u negativan teritorij (-9,5%). Pad će u velikoj mjeri biti i posljedica smanjene osobne potrošnje kao rezultat nepovoljnih kretanja u turizmu i turističke potrošnje te bitno pogoršanog raspoloženja i očekivanja potrošača.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE