GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan pad trgovine na malo

Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.

Naime, nakon snažnog mjesečnog pada u ožujku (-11,3%) ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u travnju je ubrzao s padom te je realno bio niži za čak 19,8% u odnosu na ožujak. Time je dao snažan doprinos padu na godišnjoj razini koji je iznosio 25,5%. Navedena godišnja stopa predstavlja najveći pad na godišnjoj razini od kada pratimo podatke i jasno odražava trenutne i potencijalne posljedice pandemije koronavirusa. Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 40,5%, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2%.

Kumulativno, od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo pad je zabilježen u svim kategorijama trgovačkih struka izuzev trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 19,8% (+48,9% u odnosu na ožujak). Pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-0,9%) dok je u kategoriji goriva i maziva godišnji pad iznosio 39,4% te kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda –87,8%. Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, očekivano bilježe relativno blagu godišnju stopu pada od 3,5% (-24,3 u odnosu na ožujak).

Najveći doprinos godišnjem padu nominalnog prometa u travnju, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 39,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,8%, Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s padom prometa od 45,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0% te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, s padom prometa od 38,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0%.

Iako će podaci za svibanj donijeti nastavak negativnih stopa rasta i mjesecima pred nama doći će do usporavanja pada budući da se ekonomija počela postupno otvarati. Na razini cijele 2020. očekujemo po prvi put nakon 2012. povratak prosječne godišnje stope u negativan teritorij (-9,5%). Pad će u velikoj mjeri biti i posljedica smanjene osobne potrošnje kao rezultat nepovoljnih kretanja u turizmu i turističke potrošnje te bitno pogoršanog raspoloženja i očekivanja potrošača.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
PROCJENE
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
ZAGREB - Iako se očekuje zamjetan pad broja zaposlenih osoba te povećanje stope nezaposlenosti, reakcija tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti ublažena je mjerama ekonomske politike, ističu iz HNB-a.
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
KAMATNE STOPE
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 milijardi kuna te je devet posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
IZVOZ
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
BERLIN - Njemački izvoz u svibnju je na mjesečnoj razini porastao prvi put od ožujka, kada je najveće europsko gospodarstvo pogodila pandemija koronavirusa, objavio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
INVESTITORI
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
PODGORICA - Crna Gora je dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i to državljaninu Rusije, prenose crnogorski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE